Зодиакът тъче телата ни

Астрологията ни помага да разберем как стихийните енергии, представляващи 12-те знаци на зодиака, слизат долу в материята и ни формират такива, каквито сме. Процесът на това сформиране на тялото следва знаците на зодиака в хронологичен ред, като всеки знак упражнява доминиращо въздействие върху определена част (орган). Този процес ни помага да разберем по-пълно как всеки знак на зодиака работи във всеки един от нас. Христо Маджаров

Овенът и главата

Изграждането на тялото започва от главата, където работи енергията на Овена. Овенът е творческият огън, активният водач, началото. Когато бебето се ражда, ние виждаме най-напред тази овенова енергия, когато то се мъчи да излезе от етера и да дойде на този свят. Негативният аспект на Овена е “Аз пръв!”. Овенът започва първи да тъче тялото от главата и работата на зодиакалния цикъл завършва с Риби, които управляват стъпалата. Така Овеновата енергия създава главата там, където мозъкът живее. Мозъкът е най-фината материя в нашето тяло. Там е мястото, където съзнанието се развива.

Телец – вратът

Започвайки нашето пътешествие по тялото от главата чрез нервната система, следващата ни спирка ще бъде при врата и гърлото, където действа енергията на Телеца. Тя управлява ларинкса и певческото изкуство. Според картата на емоциите това е мястото на нашата гордост и упоритост. “Аз имам!” е доминиращата характеристика. Така енергията на Овена – на мозъка, енергията на изтласкване навън в света (творческия огън) – придвижва нашата пълна физическа същност по-долу във врата, до земната проекция на Телец.

Близнаци – раменете

После тъкането продължава от Телец към въздушната енергия на Близнаци. Тя тече по нервите и управлява раменете и ръцете. Чрез енергията на Близнаци ние носим товарите си в света върху нашите рамене. Скръбта, печалността, мъката и безпокойствата от етерната чакра свиват гърлото ни и натискат раменете ни надолу и навътре. Като знаем това и държим раменете си изправени, няма да допускаме скръбта и другите негативни емоции да ни съсипват, прегърбват и състаряват.

Рак – гърди и стомах

При следващата стъпка на енергията надолу от раменете стигаме до влиянието на Рака в гръдния кош и стомаха. Тази енергия създава отношенията ни към нашия дом, към семейното огнище, към отечеството. А това са черупки за нашата душа. Ракът има черупка. През време на създаване на тялото, душата се движи в нейната черупка като рак. Раците винаги гледат да живеят в по-добра черупка.

В тях е ярко изразено желанието на човешките същества да живеят в по-добро тяло и да не харесват това,което имат. Позитивният аспект на енергията на Рака е, че тя прави тялото, нашата форма здрава.

тя ни помага по-твърдо да приемаме нашите физически ограничения. Тя създава здрава защита, за да не могат тялото и умът да се разстройват от различни негативности. И коравината на гръдния кош, и еластичността на стомаха играят тази роля. Енергията на Рака ни учи, че можем да имаме една добра форма и да живеем мирно вътре в не, в мир със самите нас.

Можем да недоволстваме и да избухваме нервно от негативностите, но трябва да знаем, че в същото време те са част от нас и нашия начин на съществуване. Поляризацията на негативности и позитивности характеризира този физически план, в който сме спуснати да се развиваме. “Аз чувствам” е характеристиката на този възприемчив знак.

Лъв – слънчев възел и сърце

Следващото развитие и изявление на Космичната енергия е чрез Огъня на Лъва. Вътре в нашето тяло, слънчевият огън е централизиран в сърцето и се разлива по гръбначния стълб. Слънчевите енергии са творчески и излъчващи се навън, както се вижда от Слънцето в небето и както може да се почувстват от слънчевия възел вътре в тялото ни или чрез излъчванията от очите – наши или други.

Ние сме способни да почувстваме тази благословия от радираща енергия и да я регистрираме както отвън – от Космоса, така и вътре в нашите форми, в нашето човешко тяло. “Аз управлявам!” е девизът на този царствен знак.

Енергията от слънчевия възел може да се придвижи в две главни посоки: нагоре към диафрагмата и гърба, или (чрез изстискване) – надолу към пъпа и половите органи. Първото течение се движи от физическия към духовния свят, както, като повишава вибрациите на индивида, издига съзнателността му и помага за еволюцията му. То създава духовните гении, светците (светите) и духовната култура на всеки индивид и всеки народ.

Второто течение (обратно) е насочено към материалния свят, то прави хората все по-чувствени и подсъзнателни и помага за тяхното размножаване и физическа реализация. То помага за отвоювнето “със зъби и нокти” на място под слънцето и обуславя разцвета на материалната култура. То насочва жизнената Енергия към създаване на физически разкош и все повече удоволствие.

Всеки индивид, общество или народ трябва да намерят своя формула за равновесие между тези две течения. Това означава да намерят устойчиво и трайно място в този свят на дуализъм и ограничения.

Дева – червата

Спиралната енергия продължава да тъче новото тяло вътре в утробата. Тя напуска слънчевия възел и се придвижва под влияние на земната енергия на Дева в червата, където се абсорбира поетата храна. Енергията на Дева храни, възпитава и обслужва човешкия зародиш и човешкото тяло. Тя знае как да приеме и каптира хранителната енергия от храната и как да я предаде където трябва. Девите винаги са готови да дадат помощта си и винаги знаят какво и как да го дадат.

Чувствителното им място са червата и затова те са много внимателни към тях. Трябва да се пазят и от нервни изтощения и депресии. Надарени с критичен и тънък анализ, те имат девиз “Аз анализирам”.

Везни – бъбреци и надбъбречни жлези

Следващата енергия, която се разгъва в тялото, е тази на въздушните Везни, които управляват бъбреците и надбъбречните жлези. Тази енергия определя баланса вътре в личността. Бъбреците управляват енергията как да се движи през тялото. Развитието на надбъбречните жлези и производството им на адреналин ни позволява да бъдем в равновесие с чувството, че имаме енергия, която може да тече свободно през нас. Бъбреците управляват баланса между тялото, ума и духа. Затова техният девиз е “Аз балансирам”.

Скорпионът и сексът

Тъкането на тялото продължава надолу до водната енергия на Скорпиона, която е възпроизвеждащата размножителната енергия в тялото. Тук лежи фокусът на нашия емоционален живот. В таза, на водна база, имаме полови органи, които създават нов живот.

Скорпионовата енергия тук създава нещо като язовир в тялото. Този язовир се гради от силите на нашите емоции, които се движат през нас и между нас и други хора. Сексуалната енергия на Скорпион ни дава възможност да възпроизведем нашите същности чрез акт на емоционално привличане. Затова техен девиз подхожда “Аз оплождам”.

Стрелец – движение на бедрата

Вътре в утробата на майката ембрионалната позиция на зародиша изглежда много свита и тумбеста и само движението на стъпалцата нагоре-надолу променя това впечатление. Ръцете са кръстосани на гърдите. В тази позиция огънят на Стрелец създава бедрата, докато затихващата енергия продължава да кристализира. Енергията на Стрелеца създава движението в тялото.

Движението на детето вътре в утробата чрез бедрата е по същия начин, като движението на тялото, когато ние ходим навън в света. Огнената енергия на Стрелеца позволява да се изследва и да се види всичко, което е около нея. Тази енергия е, която създава повече разбиране за това, което е около нас. Тогава, когато видим истината около някакъв факт или явление, у нас се зараждат някакви идеали.

Позитивната сила на енергията на Стрелеца е, че идеалите, които създава, могат да издигнат съзнанието ни към световното единство. Затова девизът на този знак е “Аз се стремя”. Негативният аспект на огъня на Стрелеца е когато неговата сука е насочена надолу и ни влече към все повече негативитети. Ние имаме толкова неясни облаци по пътя на нашето виждане, че сме напълно неспособни да видим какво се намира пред нас. Затова търсим водачи. Стрелецът е един от тях.

Козирог – колената

Минавайки надолу, следващата разгъваща се енергия е тази на Козирога, управляващ коленете. Козирогът излъчва една земна енергия, която дава стабилитет и форма. Той дава сила чрез стабилност и самоосигуряване, било чрез диплома или чрез фирма. Целта е свещена за него. Енергията на Козирога ни учи как можем да намерим стабилност, след много страдания и жертви, след като сме фалирали напълно в живота :

Като паднем на колене пред Първичната Енергия, пред Първата Причина, Пред Бога Когато е позитивна, Козирожската енергия създава доверие чрез скромност и преклонение и пред нещо по-велико, по-висше от самите нас, Затова мотивацията на поведението на този знак е :”Аз почитам!”. Отрицателният полюс на този знак дава несигурност, подозрителност, ревност, себичност.

Водолей – глезените

Следващата енергия е тази на Водолея, управляващ глезените. Тази енергия ни дава възможност да имаме разбиране за истината и да го изразяваме в послания. Това е енергията, която създава глезените. Чрез тях човешките същества стават прави на техните две стъпала, работят в този свят и разбират, че истина и честност са всичко в света. Затова тази енергия създава алтруизъм , приятелство, оригиналност, новаторство.

Водолейската енергия създава мечтателност и интуиция, затова тя създава способност за виждане в бъдещето. Затова и психохарактеристиката на този знак е “Аз зная”.

Рибите и стъпалата

Последната част от тялото, което се тъче в утробата, са стъпалата, под енергията на Рибите. Рибната енергия изразява последната трансформация на водния принцип: отражение от действието на двойно поляризираната енергия, която се движи от главата до краката, нагоре и надолу и създава физическата форма на тялото. Ключови думи, характеризиращи рибите са : чувствителност, състрадание, мистицизъм, преданост и обожание. Стъпалата са най-далеч от главата, от началното проявление на Енергията. Затова девизът на Риби е “Аз вярвам”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *