Жизнената енергия

„Словото“ е Жизнената Енергия или Космичната Вибрационна сила. „Божията уста“ е медула облонгата в задната част на мозъка, прониквайки в гръбначния мозък. Това е най-жизнената част от човешкото тяло и е Божественият вход, „Устата на Бога“ за „Словото“, или Жизнената Енергия, с която човек е поддържан.

В индуските и християнски Свещени писания Словото се нарича съответно: АУМ и АМИН. Тази единствената съвършена сила, която лекува; всички външни способи на стимулиране само сътрудничат с Жизнената Енергия и нямат стойност без Нея.“Не само с хляб ще живее човек, но с всяко Слово, което излиза от Божията уста.“

Лекуване според темперамента

Лекарствата, масажите, гръбначното нагаждане или електрическото лечение могат да сполучат при възвръщането на изгубеното хармонично състояние на клетките чрез химизация на кръвта или чрез психическо стимулиране. Това са външни методи, които понякога съдействат на Жизнената Енергия да се улесни лечението, но те нямат силата да въздействат на мъртвото тяло, от което е изчезнала Жизнената Енергия.

Въображението , разумът, волята, емоциите, вярата или усилието могат да бъдат използвани в зависимост от специфичната натура на индивида – дали има въображение, интелигентност, вдъхновява ли се; емоционална, волева или бореща се натура е.

Интелигентния тип човек не е податлив на внушние и се влияе само от методически разсъждения за властта на ума над тялото. Той се нуждае от разкриване на „защо“ и „по каква причина“ за умствената сила. Ако може да разбере, че чрез хипноза могат да се направят пришки, както подчертава Уилям Джеймс в „Принципи на психологията“, той може да разбере и способността на ума да лекува болести.

Ако умът може да причини лошо здраве, то също може да причини и добро здраве. Умствената сила е развила различните части на тялото; умът надзирава производството на телесни клетки и може да ги ревитализира.

Само себевнушението е също безсилно да въздейства върху човек, характеризиращ се с мощна волева сила. Той може да бъде излекуван от страданието чрез утвърждения, които стимулират по-скоро волята му, отколкото въображението му. Себевнушението все пак е полезно за хора, чийто темперамент е предимно емоционален.

Силата на емоциите и волята

Записан е случай, когато един емоционален човек, загубил способността да говори, я връща при внезапното напускане на горяща къща. Внезапният шок при вида на пламъците го накарал да крещи „Пожар! Пожар!“, забрявайки, че до този момент е бил неспособен да говори. Силната емоция покорила неговата подсъзнателна болест – навика. Този случай илюстрира лечебната сила на напрегнатото внимание.

По време на моето пътуване с кораб от Индия до Цейлон, бях обхванат внезапно от присъп на морска болест и се освободих от ценното съдържание на стомаха си. Много се възмутих от случката и това ми се появи в момент, когато се наслаждавах на първите си изживявания от една плаваща стая (кабината) и едно плаващо село.

Реших никога повече да не бъда изигран по този начин. Аз се придвижих напред, стъпих здраво на пода на кабината и заповядах на воляата си никога повече да не допуска появата на морска болест. По-късно, въпреки, че пътувах по вода един месец, отивайки до Япония и обратно до Индия; за 40 дни от Калкута до Бостън; за 26 дни от Сиатъл до Аляска и обратно, аз никога не се разболях от морска болест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *