При променливо време, обикновено в преходните моменти, когато температурите се понижават, идва познатият период на настинките. Симптоми на отпадналост, хронична умора и загуба на тонус са само част от дискомфорта, с който повечето хора се сблъскват.

За да подкрепите своето здраве и да се предпазите от болести, е препоръчително да не разчитате само на късмета си, а и да вземете превантивни мерки.

Как здравословните ви навици влияят на имунната система?

Когато консумирате храна с беден на полезни вещества състав, нямате пълноценна почивка и добра физическа активност, вие подлагате здравето си на опасност. Повишените нива на стрес също са нездравословни.

Пълноценният начин на живот и здравословните навици биха могли да ви предпазят максимално от спад в имунната система, което често води до настинки и вирусни инфекции.

Кои са най-честите симптоми на настинка?

Най-честите симптоми, които може да почувствате още от първите дни, са зачервено гърло, подута и раздразнена лигавица на носа, хрема, парене на очите, болки и скованост в цялото тяло. Повишаването на телесната температура също е характерно за проблеми със здравето. 

Съвети в подкрепа на здравето

Основна предпоставка за развитието на настинките, се дължи на спада в имунитета. В този случай, бактериите и болестотворните микроорганизми, които навлизат в организма, го атакуват. Специалистите дават няколко съвети, с които да подкрепите здравето си.

  • Спазвайте добра хигиена

Освен от настинки, трябва да се пазите още от вируси, които най-често се предават по въздушно-капков път. Спазвайте добра лична хигиена и поддържайте дома си чист.

  • Избягвайте контакти с болни хора и носете маска

Ако някой от обкръжаващата ви социална среда е със симптоми на вирус или настинка, носете маска и спазвайте дистанция. По възможност избягвайте контакти за момента и се дистанцирайте от струпвания на много хора на едно място.

  • Предоставяйте на организма си ценни нутриенти

За да се радвате на добро здраве и да държите болестите надалеч, е необходимо да предоставяте на организма си микронутриенти и макронутриенти, които действат благоприятно, зареждат организма и укрепват естествената имунна бариера.

Ако не можете да ги набавите чрез храната си, изберете подходящи хранителни добавки, чийто състав е богат на витамини и минерали.

  • Спазвайте всички предписания на вашия лекар

При общо неразположение и отпадналост, както и поява на други симптоми, сигнализиращи за проблеми със здравето, се консултирайте с вашия личен лекар. След направен преглед и оценка на състоянието ви, спазвайте неговите препоръки и приемайте медикаментите, за да се справите краткосрочно.

Освен това е необходимо да бъдете отговорни към себе си. При понижаване на температурите е време да промените навиците във визията си. Носете топли дрехи, които да пазят уязвимите зони на тялото и винаги залагайте на качествено облекло и аксесоари, като обувки, шапки, шалове и ръкавици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *