Ако искате да притежавате здрави зъби и венци, както и красива усмивка, е задължително да се грижите за постигането и поддържането на този ефект. Устната хигиена и доброто ѝ ниво имат ключова роля в тази задача. За отговорното ѝ провеждане трябва да извършвате дадени рутинни действия.

Запознайте се със следните няколко съвети за добра устна хигиена.

Каква ежедневна грижа трябва да провеждате?

Ежедневната грижа е най-важна за превенция от различни заболявания на венците, протичане на кариозни процеси и други неблагоприятни състояния. Те имат лошо въздействие върху здравословното състояние и естетиката на усмивката ви. Мерките за противодействие, които ви представяме под формата на съвети, са:

  1. Качествено и редовно почистване на зъбите
   За да запазите зъбите си в добро състояние, е необходимо да поддържате чисти повърхността на дъвкателните органи, междузъбното пространство, венечната област и езика. Използвайте четка с меки и тънки косъмчета, която лесно да прониква на труднодостъпни места и да премахва хранителни остатъци. Така ще вземете превантивни мерки срещу натрупване на зъбна плака.
  2. Използвайте висококачествени и подходящи продукти за добра устна хигиена
   Освен да използвате редовно продукти за поддръжка на чистотата на устната кухина, е важно те да бъдат подходящи. Прекалено високото съдържание на флуор, други агресивни съставки и избелващи агенти, могат да повлияят върху емайла, чувствителността и да предизвикат обратен ефект.
 • Четката няма да реши всичките ви проблеми

Освен четка за почистване на зъбната повърхност, съществуват и други ефективни средства, които в съвкупност имат отлично действие, премахват замърсяванията и унищожават бактериите в устата. Такива са вода за уста и конци.

Важно при използването им е да не прекалявате с интензитета и времетраенето на почистващите процедури.

Това са част от съветите за хигиена, които трябва да превърнете във ваша рутина, за да се радвате на красива усмивка.

Какво друго трябва да спазвате за поддържане на добра устна хигиена?

Освен ежедневните действия, които не трябва да пропускате, има още няколко такива, които също имат отражения върху естетиката и здравословния аспект.

Извършвайте редовно посещение при зъболекар

Погрешно е разбирането, че посещението при дентален специалист се инициира, когато съществува даден проблем. За да се избегне възникването на такъв, е препоръчително да се извършва честа профилактика при специалист – веднъж или два пъти годишно.

Подлагайте се на профилактични и почистващи услуги

Чистенето на зъбен камък е основна практика за поддържането на добра устна хигиена. Натрупването на зъбна плака, под влияние на слюнката и времето, може да се измени, втвърди и да придобие друг характер, като се превърне в камък.

Самостоятелното отстраняване на тези налепи е невъзможно, а бездействието и наличието им в устата ви – предпоставка за развитие на заболявания на венците, като гингивит и пародонтит.

Бъдете внимателни с процедурите по избелване

Загубата на белотата на усмивката е проблем, който засяга голяма част от обществото и се дължи на вредни навици – консумация на неподходящи храни и напитки, тютюнопушене, лоша устна хигиена.

Избелването е процедура, която възвръща белотата, но трябва да бъде извършена контролирано с подходящи избелващи агенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *