Пробиотици

Изследванията върху аутизма, здравето на червата и пробиотиците са нова и разрастваща се област. Въпреки че учените все още не са успели да направят категорични заключения, ние публикуваме това, което е известно в момента по тази завладяваща тема.

Какво е аутизъм?

Аутизмът е неврологично състояние, характеризиращо се с трудности в социалното взаимодействие и комуникация, тесни интереси и повтарящи се поведения (като специфични движения или шумове). Аутизмът съществува в спектър, което означава, че засяга всеки по различен начин. Хората с аутизъм също могат да бъдат чувствителни към текстури (като текстури на храна), зрение, докосване и звук.

Налице е промяна от разглеждането на аутистичния мозък като „проблем“ към празнуване на тяхната невродивергенция, което означава, че аутистичният мозък научава и обработва света по различен и уникален начин.

Невроразнообразието възприема идеята, че мозъкът на всеки човек е различен и няма „правилен“ или „грешен“ начин мозъците ни да обработват информация.

Чести храносмилателни проблеми при аутизъм

Хората с аутизъм имат по-висок процент на храносмилателни проблеми, отколкото хората без аутизъм или невротипичните хора. Всъщност около 23% – 70% от хората с аутизъм имат някакъв вид храносмилателен проблем, най-често запек, диария, подуване на корема, газове или болки в корема. Стомашен грип, хранителни алергии, стомашен рефлукс и възпалително заболяване на червата (IBD) също са по-чести при хората с аутизъм.

Храносмилателните проблеми могат да допринесат за лошо поведение при деца с аутизъм. Това има смисъл: ако имате проблеми с корема, вероятно няма да сте в добро настроение или да се държите както обикновено.

Изглежда, че има интересна връзка между тежестта на аутизма и здравето на червата, където по-тежките симптоми на аутизъм са свързани с повишени храносмилателни проблеми. Имайте предвид, че това не означава, че едното причинява другото, а просто изглежда, че има връзка между двете.

Какво причинява тези проблеми?

Има няколко възможни обяснения защо хората с аутизъм имат повече проблеми с храносмилането от общото население. Една от причините може да е липсата на разнообразие в диетата. Децата с аутизъм могат да бъдат придирчиви към храната поради тяхната свръхчувствителност към хранителните текстури. 4 Всъщност те са пет пъти по-склонни да имат проблеми с храненето в сравнение с невротипичните деца.

В резултат на това те могат да ядат малки количества храни, които са склонни да бъдат по-преработени, а диетата им обикновено е с по-малко храни с високо съдържание на фибри. 3 Храни с високо съдържание на фибри като зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, боб и бобови растения насърчават по-разнообразно, балансирано количество чревни бактерии, така че когато тези храни са с малко в диетата, здравето на червата може да бъде отрицателно повлияно.

Какво представлява микробиомът на червата?

Чревният микробиом съдържа трилиони бактерии (наричани още микроби), които живеят в нашия храносмилателен тракт (главно тънките и дебелите черва). 5 Всеки от нас има хиляди различни видове бактерии в червата си, които играят много роли в това да ни поддържат здрави или да ни разболяват.

Повечето от микробите в червата ни живеят мирно заедно, но когато има дисбаланс във видовете микроби, които могат да произлязат от определени храни, инфекции или продължителна употреба на антибиотици, това може да увеличи риска от заболяване или храносмилателни проблеми. 5 Повече от половината от храносмилателните симптоми при аутизъм могат да бъдат приписани на този бактериален дисбаланс.

Микробиома на деца с аутизъм и невротип

Сравняването на видовете чревни бактерии при деца с аутизъм и невротипични деца е очарователно. Голямо проучване установи, че децата с аутизъм имат по-малко добри бактерии и повече лоши бактерии в храносмилателния си тракт в сравнение с обикновено развиващите се деца.

Изследователите откриха, че децата с аутизъм имат по-ниски нива на полезни бактерии, наречени Bifidobacterium, които играят роля за намаляване на възпалението на червата, поддържат имунната система и предотвратяват превръщането на организми в болести (като E. coli).

В това проучване децата с аутизъм също са имали по-високи нива на лоша бактерия, наречена Faecalibacterium, която може да повлияе отрицателно на имунната система. Този дисбаланс на добри и лоши чревни бактерии може да обясни увеличаването на храносмилателните проблеми в тази популация.

Връзката черва-мозък при аутизъм

Може да сте чували модната дума „ост черва-мозък“, но може да не знаете какво означава. Оста черва-мозък е комуникационната система между червата и мозъка. Те комуникират помежду си и в двете посоки, което означава, че мозъкът изпраща сигнали към червата и обратно. Много фактори, като например стрес, могат да нарушат този път на комуникация.

Чревните бактерии също играят роля за повлияване на оста черво-мозък и наличието на дисбалансиран микробиом, който е често срещан при аутизма, може да повлияе отрицателно на храносмилателния тракт, поведението и мозъка.

Пример за това как може да се развие тази връзка е, че ако човек с аутизъм изпитва коремна болка и подуване на корема от запек, но не може да каже устно как се чувства, поведението му може да се влоши от дискомфорта. 6 Човекът може да стене, да е по-раздразнителен, тревожен или да се нарани, за да се опита да изрази дискомфорта си. Оста черво-мозък и аутизмът е сложна тема, която все още е в ранен етап на изследване.

Ролята на пробиотиците при аутизма

Редица малки, но обещаващи проучвания показват подобрения при храносмилателни и поведенчески проблеми при деца с аутизъм, приемащи пробиотични добавки. Например, в края на едно проучване, в което на деца с аутизъм и тийнейджъри на възраст от 4 до 16 години е дадена специфична пробиотична добавка, участниците са имали повишени нива на добри чревни бактерии и по-ниски нива на лоши бактерии. 4 Консистенцията и поведението на изпражненията на участниците се подобриха, но подуването, газовете и коремната болка не се промениха.

Други проучвания, при които на деца с аутизъм е давана пробиотична добавка в продължение на 3-4 месеца, показват увеличаване на полезните чревни бактерии, както и подобрения в храносмилателните симптоми и поведение.

Какво означава това за вас? Въпреки че настоящите резултати от изследването са обещаващи, все още сме в ранен етап. Все още не знаем какъв тип пробиотична добавка е най-полезна при аутизъм и колко дълго човек трябва да я приема. Също така не можем да кажем, че пробиотиците определено ще подобрят стомашно-чревните симптоми при всеки човек с аутизъм, защото всеки реагира различно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *