кърлежи

С настъпване на хубавото време, раззеленяването на растенията и по-високите температурни условия, се създава и предпоставка за поява на вредители. Като най-често такива, които могат да атакуват вашата къща, двора или обработваемата градина, се явяват кърлежите. Предпазването от тях е важно, особено ако имате домашни любимци, като кучета и котки, които често пребивават в откритите помещения.

За качественото предпазване и защита от тези опасни паразити, трябва да предприемете предварителни профилактични средства, които да ви помогнат в борбата. Като ефикасен метод за премахването на проблема е третирането на тревните площи с препарати против кърлежи

Защо кърлежите са опасни и се изисква предпазване на дворовете ви от тези насекоми?

Кърлежите са насекоми, които са познати като вредители, осъществяващи паразитен начин на живот. Те се хранят с кръв и поради тази причина се прикрепят към тяло, най-често животинско, от което се изхранват. Причината да се появяват през по-топлите месеци от годината, е тяхното предпочитание. Паразитите виреят на топли и влажни места, което означава, че при наличие на валежи, високи температури и слънце, тези вредители започват да обикалят и да търсят храна.

Те се прикрепят чрез своите хоботчета, пробивайки кожата, след което започват да се хранят с топла кръв. В повечето случаи процесът по ухапване е безболезен или е съпроводен с лек дисмфорт, защото тези насекоми изпускат специална течност, действащата като обезболяващо.

След ухапването може да забележите зачервяване, оток, сърбеж, но това далеч не са най-сериозните последствия от присъствието на този паразит. Кърлежите са приносители на остри инфекциозни болести, които могат да повлияят значително на здравето ви и дори да застрашат живота ви, като лаймска болест, марсилска треска, кърлежов енцефалит и др. Именно поради тази причина те се явяват сериозен вредител и изискват предпазване както в условия на открито, така и във вашия двор.

Какви мерки трябва да вземете срещу вредителите в двора си?

Специалистите дават няколко основни съвета, които да ви помогнат в предпазването от паразитите, както и поддържането на дворното пространство чисто:

  • имунизирайте често домашните си любимци, както и им осигурявайте поддръжка на козината – ако имате куче или котка, трябва да се уверите, че те няма да бъдат ухапани от вредителите. Основното действие, което можете да предприемете, е да посещавате често ветеринарния лекар, да не пропускате външно и вътрешно обезпаразитяване. Можете да използвате профилактични продукти за предпазване през лятото, особено когато животните пребивават често в двора. Те са под формата на пудра или капки и са втриват в козината, служейки като мярка за предпазване от паразити;
  • поддържайте тревата в двора – тези насекоми търсят убежище в тревисти площи. Именно поради тази причина, не позволявайте в двора ви да има много висока трева. Препоръчителна мярка за предпазване от вредителите е косенето на тревата периодично;
  • избягвайте наличието на застояла вода – както комарите, така и кърлежите, търсят влажни места. Застоялата вода е повод за тяхното присъствие в двора ви, особено през горещините;
  • използвайте природни методи – освен познатите препарати, които са с доказана ефективност в борбата с паразитите от този тип, можете да използвате и натурални такива. Лавандулата, чесънът, лимонената трева и розмаринът отблъскват паразитите и помагат за прогонването им;
  • носете по-светли дрехи – за да предпазите себе си по време на престой в дворното пространство или обработка на насажденията, е подходящо да носите по-светли дрехи. По възможност се ориентирайте към такова облекло, което ще покрие цялото тяло и ще подсигури вашето предпазване;
  • извършвайте профилактично пръскане с препарати против кърлежи – несъмнено в борбата с вредителите, най-ефективният метод, който можете да използвате, е третирането със специални биоцидни продукти.

Как се прилагат препаратите против кърлежи в двора ви и какво трябва да знаете за тях?

Използването на инсектицидни препарати, които да унищожат вредителите и да ги държат далеч от вашия дом и обработваемите ви земи през лятото, е най-ефикасното средство, към което бихте могли да се насочите. Не трябва да чакате появата на вредителите и тяхното ухапване, а да извършите профилактично прилагане.

Някои от препаратите са подходящи както за външно, така и за вътрешно приложение. Можете да ги откриете в онлайн и физическите магазини под различна форма – някои са течни концентрати, други са гранулирани, а трети са аерозолни спрейове.

Препаратите, които не са в готов вид за употреба, трябва да бъдат използвани за направа на работни разтвори. Те се смесват с вода в точни пропорции, които са описани от производителя в инструкциите за приложение.

В зависимост от инвазията на вредителите се определя и интензивността на прилагане, необходима за предпазването на двора ви. За разпръскване на течността, приготвена от препарата, могат да се използват флакони с пулверизатори, както и пръскачки. Важно е да приложите препарата на местата, където кърлежите най-често могат да бъдат открити, а именно в тревисти площи, алеи, около вода, в близост до тревопасни животни.

Специалистите препоръчват да предприемете повторна обработка с препаратите за предпазване от вредители, защото при първото третиране унищожавате зрелите насекоми, а при последващото – техните ларви. По този начин се премахва цялата популация.

Можете да използвате репеленти за дрехи, които са с доказана ефективност срещу паразити. Репелентите са под формата на спрейове, които ще ви осигурят максимално дълга защита от паразитни насекоми. Освен срещу прикрепване и ухапване от кърлежи, тези препарати водят до предпазване и от комари, които също са най-активни през лятото.

Важно за безвредното действие върху хората и домашните любимци, е при обработката с препаратите против кърлежи, територията да бъде освободена. Деца и животни не бива да имат досег до обработваемата площ до пълното изсъхване. Докато пръскате е важно да носите лични средства за безопасност, сред които ръкавици, маска, очила и покривно облекло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *