Мъдростта на вегетарианската диета

Повечето хора чувстват, че ястие без месо е непълно, защото от незапомнени времена се е приемало като аксиома, че месото е най-силната храна. На всички останали продукти се е гледало просто като добавки към месото или месата в менюто.

Каква ирония: науката доказа опитно, че храненето със зеленчуци е несъмнено по-питателно и причината за това е съвсем проста, ако погледнем от окултна гледна точка. Законът за усвояването гласи, че нито една частица от храната не може да бъде усвоена в тялото, ако не се попие (завладее) от обитаващия го Дух. Азът трябва да бъде единственият и безспорен господар в тялото, управляващ клетките като диктатор или в противен случай те ще вървят всяка по собствен път както става при гниенето, когато Азът е напуснал тялото.

Нивото на съзнание на клетката определя нейната сила като цяло, колкото е по-ниско това съзнание, толкова по-лесно е Азът да управлява телесните функции. Клетките, които внасяме в тялото, също притежават индивидуално и колективно съзнание. Следователно, духовното ниво, до което са достигнали е фактор, който трябва да се има предвид, когато консумираме храна.

Различните царства имат различни същности

Различните царства имат различни същности, оттам и различно съзнание, подобно на най-дълбок транс. Следователно най-лесно ще бъде да се управляват храни, поети директно от минералното царство. Минералната храна ще остане с нас най-дълго, премахвайки нуждата да се храним толкова често, но за съжаление човешкият организъм вибрира толкова бързо, че не може да усвои директно жизнените минерали. Солите и подобните им вещества се изхвърлят от човешката система без изобщо да бъдат преработени. Въздухът е пълен с азот, от който се нуждаем за да възстановим загубите, ние го вдишваме, но не можем да го усвоим, нито кой и да е минерал, докато не промени първо същността си в Природната лаборатория и не се вгради в растенията.

Растенията имат плътно и жизнено тяло, което им позволява да изпълнят тази задача. Тяхното съзнание е като задача. Тяхното съзнание е като дълбок спокоен сън. Така че за Азът е лесно да “покори” зеленчуковите клетки и да ги управлява дълго, а следователно и да се възползва от животоподдържащата им сила.

В животинската храна клетките са по-индивидуализирани и тъй като животните имат тяло на желанието, е лесно да се разбере защо е трудно тези клетки да бъдат победени. Те имат животинско съзнание, което отговаря на фазата на сънуването и затова подобни частици не могат да бъдат управлявани за дълго. Оттук месоядството предполага по-големи количества и по-чести хранения, отколкото зеленчуковата или плодовата диети. Ако ядем месо от мясоядни животни, нещата отиват още по-далеч. Би трябвало да се чувстваме гладни през цялото време, тъй като клетките в тази храна са станали още по-индивидуализирани и следователно ще “търсят” свободата си, колкото е възможно по-бързо. Излишъкът от месо се изгаря, но остава отровна пикочна киселина.

Нормално е да желаем най-добрата храна

Нормално е да желаем най-добрата храна, но всеки животински труп съдържа отрови, дължащи се на разлагането. Венозната кръв е богата на въглероден двуокис, на отпадъчни продукти, които е трябвало да бъдат отделени чрез урината и потта. Тези отвратителни вещества са във всяка част на плътта и местото, и когато ядем такава храна, ние пълним телата си с отрови. Много от заболяванията се дължат на използването на месни храни. Има много изследвания, които доказват , че месоядството подхранва жестокостта. Може да се спомене свирепостта на хищните животни, докато изумителната сила и хрисимият нрав на вола, слона и коня показват резултата от растителната диета при животните.

От момента, в който възприемем вегетарианството

От момента, в който възприемем вегетарианството, отпада една от най-големите заплахи за здравето:гниенето на частиците, останали между зъбите. Плодовете, житните храни и зеленчуците поради самата си природа гният бавно; всяка тяхна частица съдържа огромно количество етер, който я поддържа жива и сладка за дълго, докато етерът, който прониква в плътта и изгражда жизненото тяло на животните, го напуска в момента на тяхната смърт. Следователно опасността от инфекции чрез растителни храни е много малка, всъщност много от тях са в по-голяма степен антисептични. Това се отнася най-вече за цитрусовите плодове: портокали, лимони, грейпфрути и т.н., да не говорим за царя на всички антисептиви: ананасът. Вместо да отравят хранителния тракт с гниещи частици , както месата, плодовете пречистват системата, ананасът е един от най-добрите познати помощници на храносмилането, далеч по-добър от пепсинът. Някои модерни диетолози съветват цитрусовите плодове, да не се смесват с други храни.

В тялото има 12 соли

В тялото има 12 соли, познати като клетъчни соли. Те символизират зодиа-калните знаци и са необходими за изграждане на тялото. Тези соли не са минерални, а растителни. Минералите нямат жизнено тяло, а само чрез него е възможно усвояването. Следователно, трябва да получим тези соли чрез растителното царство. Топлината разрушава жизненото тяло на растението и остава само минералната му част. Ако искаме да подновим запаса си от тези соли, трябва да консумираме пресни зеленчуци и плодове, т.е. нашата диета трябва да съдържа голям процент сурови храни. Билковите чайове, които трябва да киснем, а не да варим , също са богати на растителни соли.

Не трябва обаче да се прибързва с извода

Не трябва обаче да се прибързва с извода, че всеки трябва да спре да яде месо и да живее изцяло от сурова растителна храна. На сегашния етап на развитие много малко са тези, които биха могли. Наша грижа е да не повдигаме вибрациите на телата си прекалено бързо, защото, за да продължим работата си в настоящите условия, трябва да имаме подходящите тела. Окултистите знаят, че има пламък в черепа при основата на мозъка, който се врязва на продълговатия мозък в предната част на гръбначния стълб, и е с божествен прозиход. Този огън произвежда звук, подобен на жуженето на пчела, който е основният тон на физическото тяло. Той изгражда и поддържа заедно множеството от клетки, познато като “нашето тяло” .

Огънят гори силно или слабо, чисто или мъждиво в зависимост от това как го подхранваме. В природата във всяко нещо, освен в минералите, има огън. Ние се снабдяваме с част от този свещен огън от Слънцето – влизащ в жизненото тяло през етерното съответствие на далака, оттам към слънчевия сплит, където се оцветява, а после се качва нагоре чрез кръвта. Огънят се подхранва и от живия огън, който поглъщаме чрез суровата храна и по този начин усвояваме.

Ако погледнем на месоядството от етична гледна точка

Ако погледнем на месоядството от етична гледна точка, да убиеш, за да ядеш, противоречи на моралната позиция. Ние имаме тежък дълг към по-нисшите същества, чиито наставници би трябвало да бъдем, а в действителност сме техни убийци. Законът, който винаги поправя злото, ще превърне след време навикът да ядем убити животни в остаряла практика. Човекът, в по-ранните етапи на развитието си, е бил като хищниците в определен смисъл.

Неговата задача обаче е да стане Богоподобен, затова трябва да престане да разрушава, за да може да гради. Месоядството е било потребно в хода на еволюцията, на по-ранните етапи, то е способствало за развитието на човешката находчивост. Сега ние вече сме на прага на Новата епоха когато саможертвата и служенето ще донесат духовно израстване на човечеството.

Еволюцията на съзнанието ще ни отведе до мъдрост, надхвърляща представите ни. Но за да ни бъде поверена мъдрост, трябва преди това да сранем кротки (безвредни) като гълъби, в противен случай можем да я използваме за такива егоистични и разрушаващи цели, които ще представляват невъобразима заплаха за човечеството. За да избегнем тази възможност е необходимо да възприемем вегетарианството.

От чисто практическа гледна точка

От чисто практическа гледна точка вегетарианството е също за предпочитане. Все по-високите цени на месото карат домакините да предпочитат заместители и хората постепенно научават, че растенията, храната дадена от Бога, са най-вкусни и здравословни. Много хора, които се хранят предимно с плодове и зеленчуци, разбират, че стават по-здрави, а физическото подобрение е свързано и с морално и с духовно израстване.

Доказано е ,че е необходимо 12 акра пасище, за да се отгледат животни, чието месо да задоволи един човек. Ако тези 12 акра земя се използват за зеленчукопоризводство, ще се произведе количество, достатъчно да нахрани няколко средно големи семейства. С увеличаването на населението в целия свят, скоро ще се наложи да се спре развъждането на добитък, и земята да се използва за отглеждане на жито и зеленчуци.

В тази променяща се епоха, когато по-напреднали Азове се раждат, много от тях са вегетарианци по природа. Заражда се нова раса с по-високо съзнание, най-вече на Тихоокеанското крайбрежие. Идващата ера ще бъде вегетарианска и всички, които са прогресивно мислещи ще последват приемера. Останалите ще останат назад и ще се превърнат в просяците на човечеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *