грижа за кожата

Студеното време, което спохожда зимният период, е изключително вредно за нашата кожа и може да има неприятни ефекти върху нея. Точно поради тази причина трябва да полагаме необходимата грижа за нея особено ако тя е по-чувствителна. Дневната и нощната рутина трябва да бъдат изцяло съобразени с времето навън поради редица причини.

Защо времето през зимата вреди на кожата ни?

Зимните метеорологични условия, като ниска влажност, силни ветрове и по-често преминаване от топло на студено, могат да влошат кожата. Тези фактори правят кожата по-суха и по-склонна към изсушаване, което често довежда до раздразнение. Топлият въздух в интериора, особено от системи за отопление, предоставящи високи температурни условия, може да премахне естествения защитен филм, довеждайки до изсушаване и други неприятни странични ефекти, за които ще имаме нужда от специална козметика.

Какви проблеми може студа да създаде за лицето ни?

За да определим най-правилно от каква козметика се нуждаем през зимата, трябва да се запознаем и с основните проблеми, с които можем да се срещнем в този период. Ето и най-честите сред тях:

  • студова алергия – това неудобство е много често срещано през зимата и може да засегне абсолютно всички части от тялото, а не само ръцете или лицето. Тя се проявява чрез обриви, подобни на мехурчета или червени петна. Понякога се изразява под формата на оток или парене;
  • атопичен дерматит – въпреки че това не е сезонен проблем, той е най-силно проявен точно в този период от годината. Проявява се като сухота и неприятно лющене на кожата, а най-засегнатите зони могат да бъдат около веждите, както и в началото на скалпа, където започва и косата;
  • купероза – това е състояние, което най-често се получава заради възрастта, но се наблюдават леки прояви и вследствие на студа. Случва се поради нарушения на кръвообращението и се изразява чрез неприятни зачервявания по лицето. Тъй като от ниските температури кръвоносните съдове стават по-тънки и натоварването върху тях се увеличава, можем да наблюдаваме и появата на капилярна мрежа;
  • възпаление – този проблем най-често се проявява при собствениците на суха и светла кожа. През зимата има различни причини, които могат да доведат до този проблем. Основната е неправилната грижа за лицето. Използването на прекалено мазна козметика преди излагането на студа също допринася за възникването на възпаление.

Определено проблемите, които студеното време може да ни доведе, не са малко, затова е изключително важно да подбираме правилната козметика през този период от годината.

Каква грижи да полагаме за кожата си през зимата?

грижа за кожата

Козметиката, която използваме през студената част от годината, трябва да е максимално съобразена с негативните влияния на студа. Необходимо е да приложим правилна грижа за кожата. Ето някой основни неща, които трябва да включим в рутината си, за да имаме красиво и здраво лице:

  1. Почистване – задължително трябва да изберем подходяща козметика, с която да почистваме лицето си, в най-добрия случай поне 2 пъти на ден. За целта можем да използваме измиващи гелове или други козметични продукти от такъв характер. Не бива да забравяме тази стъпка, защото тя засилва ефекта на всичко останало, което ще използваме след нея. Почистената кожа абсорбира много по-добре прилаганата козметиката.
  2. Кремове и серуми – за да поддържаме летния блясък на лицето си и през зимата, една от най-необходимите съставки в козметиката, която ще използваме, е витамин C. Той озарява и укрепва кожата, като освен това стимулира производството на колаген, което подпомага за задържане на влагата. Колагенът предпазва и от други неприятни външни агресори, с които неизменно ще се срещнем през студеното време. Дори нещо повече, помага за цялостното възстановяване на щетите, нанесени и през летните месеци, когато сме били изложени на вредни ултравиолетови лъчи, които водят до фотоувреждане и преждевременно стареене. Използването на правилната козметика ще помогне да се премахнат тези увреждания и да се поддържа равномерен тонус и текстура, както и да се подобри естественото сияние.
  3. Използване на хидратиращи и подхранващи продукти – това е една от най-важните стъпки, които трябва да предприемем по време на зимата. Подходящо е да използваме козметика, която съдържа хиалуронова киселина, тъй като тя помага на продукта да проникне в дълбоките слоеве на епидермиса, което позволява възстановяване на увредените участъци. Когато избираме подходящи овлажняващи козметични препарати, трябва да обърнем внимание на текстурата. Добре е да се ориентираме към продукти с по-плътна структура, туй като те ще запечатат влагата и ще играят ролята на защитен слой върху лицето ни.
  4. Регулиране грижата при проблемна кожа – ако сме с мазна кожа, която е от проблемен тип и е предразположена към акне, броят на почистващите и матиращи маски на глинена основа трябва да бъде намален през зимата. Трябва да наблегнем повече на козметика, която ще овлажнява и ще има успокояващо действие. Същото важи и ако имаме проблем с атопичен дерматит. В цялостен план, чувствителната кожа има нужда от много внимателно подбиране на препаратите, които да се използват. Правилно е да избягваме продукти със съдържание на парафин, минерално масло и масло от ший.
  5. Слънцезащита – въпреки че през зимата времето често е облачно и не се вижда никакво слънце, това далеч не означава, че трябва да пропускаме козметика със слънцезащитен ефект. Това е така, защото UV лъчите са активни и през това време от годината, а слънчевата радиация може да проникне дори през прозорците. Такива продукти трябва да се прилагат ежедневно върху зоната на лицето, както и върху шията, ушите и ръцете, защото те също са изложени на същото влияние. 

Не бива да забравяме че най-доброто, което можем да направим през зимата в грижата за нашето лице, е да изберем медицинска козметика. Тя е некомедогенна, което означава, че не съдържа вещества или компоненти, които могат да предизвикат нежелани алергични реакции или други неприятни ефекти. 

Защо е най-добре да използваме медицинска козметика?

Лятото основният проблем, от който трябва да пазим лицето си, са UV лъчите. Зимата обаче имаме повече агресивни фактори, които създават усещане за изпръхналост, сухота, дори понякога неприятна болка или дискомфорт, което се получава при често влизане на много топло от много студено. 

Медицинската козметика, за разлика от обикновената, се бори за решаване на проблемите, а не ги замаскира само по времето на употреба. Тя е много по-трайна и предпазва от появата на проблеми. Нейните активни съставки проникват много по-дълбоко, което позволява грижа в дълбочина, казват от онлайн аптека galen.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *