храни за засилване на имунитета

Употребата на определени храни може да ви помогне да засилите имунната си система и да предотвратите появата на настинка и грип. Планирайте така менюто си, за да включите в него тези полезни и богати на витамини храни.

Цитрусови плодове

След като се разболеят, повечето хора прибягват до витамин С, защото той помага за укрепването на имунната система. Смята се, че този витамин увеличава производството на бели кръвни клетки, които са ключови в борбата с инфекциите. Тъй като тялото не произвежда и не съхранява витамин С, то е нужно да си го набавяте всеки ден, за да бъдете здрави. Почти всички цитрусови плодове са с високо съдържание на този витамин – само трябва да си изберете.

Червени чушки

Ако смятате, че цитрусовите плодове имат най-много витамин С от всеки плод или зеленчук, помислете отново. Червените чушки съдържат два пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Те също така са богат източник на бета каротин. Освен че повишава имунната ви система, витамин С може да помогне за поддържането на здрава кожа. Бета каротинът помага да поддържате здравето на очите и кожата си.

Ключът е в разнообразието. Ако хапвате само по една от тези храни, това няма да е достатъчно, за да се преборите с настинката или грипа, дори да ги ядете постоянно. Обърнете внимание на порциите на храните и препоръчителния дневен прием, за да не приемете твърде много от един витамин и прекалено малко от друг.

Не можете да се предпазите от настинката и грипа само чрез храненето, но това е добро начало. Част от тези продукти обаче не са препоръчителни за хора с някои заболявания. Преди приема им, трябва консултация с лекар.

Куркума

Тази подправка се използва от години като противовъзпалително средство при лечение както на остеоартрит, така и на ревматоиден артрит. Куркуминът, който придава отличителния цвят на куркумата, е мощен антиоксидант.

Чесън

Чесънът се среща в почти всяка кухня по света. Той е задължителна храна за вашето добро здраве. Още ранните цивилизации откриват неговата стойност в борбата с инфекциите. Смята се също, че той помага за понижаване на кръвното налягане и за почистване на плаката по стените на кръвоносните съдове.

Броколи

Броколите са богати на витамини и минерали. Това е един от най-здравословните зеленчуци, който може да поставите в чинията си. Той съдържа витамини А, С и Е, както и много антиоксиданти. За да запазите полезните му свойства, трябва да го готвите колкото е възможно по-кратко време или най-добре да го консумирате без термична обработка.

Джинджифил

Това е още една продукт, към която хората се обръщат, когато се разболеят. Джинджифилът може да ви помогне, ако имате възпалено гърло или ви се гади. Той е много полезен и ако искате да намалите хроничната болка.

Бадеми

Бадемите са изключително богати на витамин Е, който има ключово значение за здравата имунна система. Те могат да помогнат за регулиране на холестерола и да предпазят от проблеми със сърцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *