Изборът на козметика за бебе може да ви затрудни, защото е деликатен и изисква да бъдете много внимателни и взискателни. Продуктите, на които се доверявате, следва да бъдат изцяло създадени и предназначени за ползване от най-малките.

Защо е важно да използвате козметика изцяло предназначена за бебе?

Кожата на бебето, особено през първите месеци от раждането, е много чувствителна и деликатна. Това е предпоставка за склонност към раздразнение на нежните тъкани, подсичане, протъркване, изсушаване, зачервяване и дори по-сериозни състояния, като развиване на атопичен дерматит.

Използването на неподходящи кремове, лосиони и други, със съдържание на агресивни съставки, би могло да повлияе значително върху кожната повърхност и да наруши хидролипидния баланс.

На какви критерии трябва да отговарят бебешките козметични продукти?

При избор на бебешки артикули за хигиена, трябва да се насочите към такива, които:

  • са хипоалергенни – обозначението за това обстоятелство можете да откриете на самата опаковка. Това изискване важни за всички – от козметика за къпане, като душ-гел, шампоан и лосион до мокри кърпи, кремове против подсичане, олиа за хидратация и други;
  • без неподходящи съставки – сам по себе си фактът, че артикулите са обозначени като хипоалергенни е индикация за отсъствие на такива елементи. Въпреки това е най-правилно да проверите състава, описан на опаковката;
  • осигуряват хидратация – много е важно да изберете такава козметика за бебето си, която да хидратира кожните клетки в дълбочина;
  • са подходящи за вашето дете – има случаи, при които дадена козметична серия не е подходяща за конкретния тип кожа.

Ако детето ви има склонност към изсушаване, атопичен дерматит, свръхнетолерантност или друго специфично състояние, препоръчително е да потърсите съвет от доктор, който да ви даде насоки.

За какво да внимавате при избор на козметика за бебе?

На първо място, много е важно да обърнете внимание на състава. Важно е всички съставки да бъдат хипоалергенни. Не трябва да се съдържат алкохоли, химикали и други елементи, които могат да причинят раздразнения и други неблагоприятни последствия.

Винаги обръщайте внимание на възрастовата категория. Ако вашето дете е новородено или в първите месеци от своя живот, избирайте само козметика, обозначена с 0+ месеца.

При поява на симптоми, като раздразнения, алергии, обриване, зачервяване, петна, следи от протриване и дори образования, като лишеи, преустановете прилагането на козметиката, която използвате върху вашето бебе. Свържете се с педиатър или посетете дерматолог, за да ви предпише качествено и подходящо лечение.

Освен това, следете и за симптоми, сигнализиращи общо неразположение, настинки и хрема, защото понякога алергичните реакции могат да се проявят и по този начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *