Как да разберете най-лесно, че имате омазнен черен дроб

Какво е омазнен черен дроб (стеатоза)?

Това е заболяване, при което чернодробната тъкан е увредена от мазнини. Стеатозата често засяга еднакво мъжете и жените.

Причините, които могат да доведат до това състояние са доста, но най-често това се случва от злоупотреба с мазни храни и алкохол.

Омазнен черен дроб се развива и в резултат на метаболитни нарушения, витаминен глад, хронично отравяне с някои токсични съединения. Повишен риск от стеатоза имат хора с диабет и хипертиреоидизъм.

Какви са симптомите на чернодробната стеатоза?

В ранните стадии на болестта и в случаите, когато причината за затлъстяване на черния дроб са ендокринни нарушения, симптоми за дълго време време няма или говорим за маскирани симптомите на основното заболяване.

Обикновено хората се оплакват от:лошо храносмилане, гадене, понякога повръщане, чувство на тежест в десния горен квадрант.
С напредването на болестта може да се получи общо влошаване на здравето и пациентите страдат от слабост, умора, понижена работоспособност. В някои случаи се появява жълтеница, сърбеж по кожата. При палпация на черния дроб, пациентите ще изпитат болка.

Подобни оплаквания биха могли да се наблюдават и при други заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт, така че при появата на тези симптоми трябва да се консултирате с лекар, а не да се занимавате с самодиагностика и самолечение.

Задължително се правят кръвни изследвания и ултразвуково изследване на органите на коремната кухина. Може да се наложи чернодробна биопсия.

Лекува ли се и как?

Лечението на омазнен черен дроб е дълго и изиска търпение и дисциплина, а в някои случаи, отказ от вредни навици. Първата стъпка е премахването на фактори, които предизвикват развитие на чернодробна стеатоза и ликвидирането на съпътстващи инфекции.

Пациентите е необходимо да спазват стриктно специален хранителен режим. Става дума за терапевтична диета №5, която елиминира използването на всякакви мазни храни, независимо дали месо, риба и млечни продукти. Изключени са също така и консервирани, пушени, пикантни, кисели, пържени храни, сладкиши и мазни кремове.

Пациентите с омазнен черен дроб не трябва да пият алкохолни напитки.

Полезно е да се яде постно месо и риба, варени или готвени на пара. На масата винаги трябва да присъстват пресни плодове и зеленчуци.

Препоръчително е да се консумира черен хляб, растителни масла, млечни продукти с намалено съдържание на мазнини. Броят на яйцата се ограничава до 1 на ден.

Лечението е насочено към нормализиране на работата на черния дроб и жлъчните пътища. Ползват се различни хепатопротектори (Essenitsale, Ursosan). Курсът на приложение на тези лекарства е обикновено най-малко 2 месеца.

Витаминната терапия е също така важна при лечение на заболяването. Обикновено се ползват витаминни комплекси 2 пъти годишно. Особено полезни са витамин Е, ниацин, аскорбинова и фолиева киселина, рибофлавин.

Не на последно място в лечението на болестта е физическата активност. Това е нужно за предотвратяване и контрол на затлъстяването, да се ликвидира наднорменото тегло. Много полезни са туризмът, бягането, плуването.

Чернодробна стеатоза е заболяване с благоприятна прогноза за пациентите.

Колкото по-рано стартира лечението, толкова пациентът е с по-добър шанс за пълно възстановяване. Иначе може да се стигне до хроничен хепатит B, а в най-тежките случаи –цироза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *