Съвременният начин на живот е динамичен, хората често са подложени на напрежение, стрес и недоспиване, което може да породи не само хронична умора и раздразнителност, но и дискомфорт с голяма продължителност. Това оказва неблагоприятно влияние както на физическото, така и на психическото здраве.

Притеснението и натоварването дават своето отражение във времето, а при липса на качествена почивка и отдих – състоянието може да се задълбочи и да породи панически разстройства, общо неразположение и други.

Помага ли правилното дишане за намаляване на стреса?

Правилните техники на дишане са ефективен инструмент за справянето с повишените стресови нива в организма. Има различни упражнения, включващи дишане с удължено, диафрагмено, фокусирано, равномерно и дълбоко дишане. Запознайте се с подробна информация относно различните варианти и изберете най-подходящия за вас.

Те се изпълняват в определени стъпки, като в зависимост от самата техника, се определя дали се извършва през носа или устата.

Може да комбинирате следването на някоя от ефикасните техники с медитация. Това съчетание има възможност да доведе до отпускане на тялото и понижаване на напрежението.

Кои са най-ефективните упражнения за справяне със стреса?

Рано или късно, психическото и физическото натоварване, както и повишените стресови нива, ще дадат отражения чрез симптоми, като болки и напрежение в областта на главата, кръста, гърба и краката, както и дори оттоци.

Има редица ефикасни упражнения, които са подходящи не само за зала, но и за практикуване в домашни условия. Те могат да намалят стреса и да отпуснат тялото, а за изпълнението им не е необходимо дълго време. Това ги прави съвместими с натовареното ежедневие.

Такива упражнения са:

  • разтягане – стречингът и гимнастиката, в комбинация с правилните техники на дишане и йога сесии, могат значително да намалят стресовите нива в тялото ви. Използвайте подложка и ластик за допълнително удобство;
  • загряване на различните мускулни групи – раздвижването и натоварването на различните мускулни групи може да ви помогне да се справите с тревожността и напрежението. Изберете упражнения, подходящи за кръгова тренировка, натоварваща различни части от тялото, като клякане, напади, вдигане на по-леки дъмбели, коремни преси.
  • кардио – изразходването на енергия е в основата на намаляването на натрупания стрес в организма. Заемете се със скачане на въже, интензивни движения или бягане на открито.

Благодарение на тези примери за физическа активност, които могат да се извършват с кратка продължителност, ще освободите окситоцин в кръвта, а той, от своя страна, ще намали стресовите нива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *