Съвременният начин на живот и неблагоприятните фактори, като системна умора и недоспиване, динамика на ежедневието, прекомерен стрес, консумация на некачествена храна, замърсяване на околната среда – всички те в съвкупност влияят върху състоянието на кожата.

Това може да бъде проблем не само от гледна точка на естетиката, но и в здравословен аспект – поява на кожни проблеми, раздразнения, сухота, дерматит и други.

В основата на здравата и сияйна кожа стои добрата хидратация. Защо това е така и как да извършвате правилна грижа с висока ефективност? Продължете да четете, за да разберете.

Защо е важна добрата хидратация и каква е връзката ѝ с кожата?

Тялото на човек е съставено от голямо количество вода, като в зависимост от възрастта, начина на живот и други специфики, стойността може да варира между 50 и 75 %. Освен за правилното функциониране на организма, хидратацията е необходима и за поддържане на добър и здрав външен вид.

При нарушена хидратация, водният баланс в кожните клетки се нарушава, в резултат на което кожата изглежда напукана, нейната естествена защита намалява и се наблюдава склонност към заболявания, поява на бръчки и други.

Поддържането на здравословен воден баланс води до защита от неблагоприятни външни влияния, като алфа и бета-лъчения, излъчването на екраните на устройствата, замърсяване. Освен това спомага за укрепване на кожната бариера и имунитет, води до подобряване на еластичността, има анти-ейдж ефект.

Участва още в регенерацията на клетките и допринася до красивия и сияен вид.

Съвети за поддържане на добра хидратация на кожата

Има два начина за поддържане на добра хидратация – вътрешно и външно. Първият вариант е общовалиден и касае цялото благополучие на организма.

Състои се в редовна и подходяща консумация на вода, като тя трябва да бъде достатъчна за индивидуалните характеристики на организма. Съществуват различни начини за изчисляване на точното количество, което трябва да приемате, като диапазонът варира между 1.5 л и 4 л според телосложението, възрастта и килограмите.

Вторият начин, който влияе пряко върху състоянието на кожата, е външната грижа. Следните няколко съвета ще ви бъдат от голяма полза:

  1. Използвайте качествена козметика
   Доверявайте се на висококачествени козметични продукти, които поддържат хидролипидния баланс и предпазват кожните клетки от увреждания и изменения.
  2. Изградете си правилна рутина
   Редовното нанасяне на хидратиращи продукти е в основата на сияйната кожа. Най-подходящо е да извършвате тези действия сутрин и вечер.
  3. Винаги почиствайте добре своя грим
   Важна част от хигиенните навици за красив и озарен външен вид, както и подобряване на кожната структура, е качественото премахване на грима. По този начин порите се почистват и епидермисът диша, което оказва благоприятно и превантивно въздействие. За целта е подходящо да използвате серум, тоник, гел или мицеларна вода, които да разнасяте с тампон.
 • Използвайте слънцезащита

Влиянието на ултравиолетовите лъчения могат да предизвикат сухота, нарушаване на водния баланс, изгаряния, увреждания на клетките, поява на бръчки в областта на скулите, околоочния контур и навсякъде, където се наблюдава пряко излагане на слънце без защита. Използвайте продукт с висок фактор и комплекс, действащ както срещу алфа и бета-лъченията, така и срещу свободните радикали и синята светлина.

Това са част от съветите за поддържане на добра хидратация и красив външен вид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *