едостига на витамини

Дори да се стараете да се храните здравословно, то вероятно не успявате да набавите на тялото си всички необходими витамини и минерали. Кои са най-често срещаните недостига на витамини, какви проблеми могат да ни причинят и как да се справим с тях?

1. Недостиг на желязо

Желязото е минерал, който се намира в червените кръвни телца. Той е ключов за преноса на кислород до клетките. Недостигът на желязо е често срещан в света, като се смята, че 1/4 от хората го имат. Проблемът се среща по-често при жените заради месечния цикъл, както и по време на бременност.

Веганите и вегетарианците също по-често страдат от недостиг на желязо. Витамин С помага за усвояването на желязо.

Симптомите на този дефицит са анемия, умора, слабост

Как да си набавите желязо: червено месо, черен дроб, миди, стриди, сардини, фасул, тиквено семе, сусам, броколи, кейл, спанак

2. Йоден дефицит

Йодът е ключов минерал за функциите на щитовидната жлеза. Ключов е при растежа, развитието на мозъка и костите. Близо 1/3 от населението страда от йоден дефицит.

Една от последиците на йоден дефицит е уголемяването на щитовидната жлеза, известно още като гуша. Други симптоми са ускорен пулс, качване на килограми и задухване.

Как да си набавите йод: водорасли, риба, кисело мляко, яйца, консумация на йодирана сол

3. Недостиг на витамин D

Витамин D се произвежда от холестерол в кожата след излагане на слънчева светлина. Затова и хората, които живеят на места с по-малко слънце, по-често страдат от недостиг на този витамин.

Витамин D е ключов за развитието и здравето на костите. Недостигът на този витамин обаче не се проявява веднага и с конкретни симптоми. С напредването на възрастта обаче хората, страдащи от дефицит на витамин D са по-склонни към фрактури на костите и слабост в мускулите.

Как да си набавите витамин D: рибено масло, сьомга, скумрия, сардини, жълтък, слънчеви бани без слънцезащитен крем

4. Недостиг на витамин В12

Витамин В12 е много важен за кръвта, функциите на мозъка и нервната система. Всяка клетка в тялото се нуждае от него, за да функционира нормално. НО! Тялото не може да си произвежда този витамин само, затова трябва да си го “доставите” с храната или с добавки.

Симптоми на недостига на витамин В12 са нарушена функция на мозъка, повишени нива на хомоцистеин

Как да си набавите витамин В12: миди, стриди, черен дроб, месо, яйца, млечни продукти

5. Недостиг на калций

Калцият е минерал, важен за развитието и здравето на костите и зъбите. Калцият играе ключова роля и за работата на сърцето, мускулите и нервите. Концентрацията на калций в организма се регулира много стриктно. Остатъкът се съхранява в костите. Ако страдате от недостиг, костите ще “отдадат” калций, което ще ги отслаби.

Остеопорозата е заболяване, следствие от недостиг на калций.

Как да си набавите калций: сардини, млечни продукти, кейл, спанак, броколи

6. Недостиг на витамин А

Витамин А се грижи за здравето на зъбите, кожата, костите, клетъчните мембрани и очите.

Недостигът на витамин А може да доведе до проблеми с очите и дори до необратима загуба на зрението. При недостиг на витамин А имунната система е потисната и това повишава риска от смърт, особено при децата, бременните и кърмещите жени.

Как да си набавите витамин А: черен дроб, рибен черен дроб, сладки картофи, моркови, тъмно зелени листни зеленчуци

7. Недостиг на магнезий

Магнезиевият дефицит е може би най-познатият сред изброените. Магнезият е минерал, свързан със здравето на костите, зъбите и мускулите.

Сред симптомите на магнезиев дефицит са нарушен сърдечен ритъм, мускулни крампи, умора, мигрена. В дългосрочен план може да се проявят и високо кръвно налягане и инсулинова резистентност.

Как да си набавите магнезий: пълнозърнести храни, ядки, натурален шоколад с високо съдържание на какао, тъмно зелени листни зеленчуци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *