Водещото при покупка на резервна част, винаги е съотношението цена-качество, напомнят от онлайн магазин TopCar. Времето, за което ще ви служи даден продукт и дали то ще бъде дълго, се обуславя най-вече от неговия произход. Зависи още и от доста други фактори, като начин на експлоатация и поддръжка на автомобила.

Какви авточасти може да закупите?

Независимо от марката и характеристиките на вашата машина, е редно да се запознаете с предимствата и недостатъците на всеки вид резервни части:

  • оригинални – това са компонентите за първоначално вграждане в автомобила. Отличават се с възможно най-високо качество и се произвеждат под марката на производителя на автомобила. Обикновено цената им е доста висока и рядко дистрибутора в страната разполага с наличности от тях. Затова се налага да се чака доставка от склад в чужбина, което може да се забави със седмици, а дори и месеци;
  • OEM – за производството им се използват същите технологии, оборудване и материали като при оригиналните. Имат щампа и оригинален номер на производителя, с което той одобрява и гарантира за произхода им. Качеството на OEM се доближава в най-висока степен до това на оригиналните, като предимството при тях е малко по-ниската им цена. За съжаление, в доста случаи пак са доста скъпи и това ги прави нерентабилни за вграждане, особено при по-стари автомобили;
  • афтърмаркет резервни части – известни още като заместители, те се произвеждат от най-различни компании, като използват лиценз от производителя. Доближават се до всички технически изисквания, описани от него, за да бъдат напълно съвместими с марката и модела автомобил. Въпреки, че могат да имат малки разлики с оригиналните, този вид се наложиха като най-разпространените на пазара. Благодарение на достъпната си цена и доброто си качество,те все повече са предпочитани, отбелязват от онлайн магазин ТопКар;
  • втора употреба – рисковете при тях са, че не се продават с гаранция, а дори когато е налице такава, тя е доста кратка. Като плюс при авточастите втора ръка е, че в повечето случаи са оригинални, но с доста висока степен на износване.

Всеки вид от изброените има своите плюсове и минуси. Когато се чудите на какво да заложите, допитайте се до специалисти.

Заслужава ли си покупка на афтърмаркет резервни части?

Надеждността на аналозите през годините се вдигна значително, тъй като днес всеки производител се стреми да бъде с крачка напред пред другите в условията на висока конкуренция. Цената на даден афтърмаркет продукт може да бъде до 4-5 пъти по-ниска от тази на ОЕМ, като съответно да не отстъпва като качество.

Има постоянни наличности от този вид при почти всеки дистрибутор, което е другото предимство. Това ви спестява време и ви дава възможност за избор. Може да разчитате на надеждност при афтърмаркет резервните части, дори и при критичните за работата и безопасността на автомобила, като ангренажни вериги, ремъци и комплекти, водни помпи, дискове и накладки и други. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *