На всеки може да се случи някаква злополука или нещастен инцидент, в резултат на който да се нуждае от обезщетение за нанесените щети. Винаги трябва да имате към кого да се обърнете, било то компания или частно лице, и да потърсите защита. Специалистите от застрахователна компания Ай енд Джи Брокерс споделят повече за начините на застраховане и поемане на отговорност при извънредни ситуации.

Какво представляват застраховките?

Това е вид инвестиционен фонд, в който в рамките на определен период от време, обикновено години, трябва да внасяте пари, които се натрупват и при нужда, са на ваше разположение, като премия. Срокът, сумата, условията се описват в договор и клиентът носи отговорност за спазването им.

Може да ползвате натрупаните средства в случай на някаква загуба, свързана с дома, колата или друго недвижимо имущество, в зависимост от покритието на рисковете.

От I&G напомнят, че застраховката може да е и отнасяща се пряко за живота ви. Примери са различни трудови злополуки, катастрофа при пътуване, необходимост от лечение и т.н. В България са задължителни застраховки „Злополука“, „Трудова злополука, „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и подсигуряване при извършване на строителна дейност.

Как да получите защита при извънредни ситуации?

Експертите от Ай енд Джи Брокерс напомнят, че като за начало, вие сами трябва да имате интерес. Обикновено на работното място също е включен някакъв вид от страна на работодателя. Ето кои са стъпките по които да се подсигурите от извънредни ситуации:

  • избор на защита – първо, трябва да знаете от каква протекция се нуждаете и до колко застраховката ще ви е полезна. Преценете колко често използвате различни превозни средства, каква е работата ви, рисковете, които крие ежедневието ви и т.н.;
  • проучване на фирми – свържете се с различни компании и сравнете предлаганите условия, за да изберете най-изгодната и подходяща за вас застраховка. Обърнете внимание на размера на таксите, специфичните условия, както и щетите, които се включват към конкретната оферта. Винаги се доверявайте на надежден застраховател. Нашият съвет е да се обърнете към застрахователен брокер, той ще направи обобщение на предлаганите условия спрямо вашите потребности и изисквания и ще ви спести време за проучване;
  • уточняване на условия – разгледайте предложенията на застрахователя си онлайн и при необходимост попитайте какви възможности имате, кога и в какъв размер ще са разходите, до колко избраната защита е подходяща за вас, в какви извънредни ситуации ще ви е от полза и т.н., като може да ползвате и интернет страниците на застрахователните брокери, тъй като те предлагат обобщена информация, а и при връзка с тях ще обобщят предложенията спрямо вашите нужди;
  • подписване на полица – това е финалната стъпка, потвърждаваща всичко изброено. Когато подпишете договор, вие сте задължени да го спазвате. В противен случай, няма да получите защитата, от която се нуждаете.

Съобразявайки тези неща, ще направите най-правилния избор и ще сте винаги подготвени в случай на извънредна ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *