столчета за кола

Като млади родители, които притежават личен автомобил, най-вероятно се сблъсквате със ситуацията, в която трябва да карате бебето си някъде – дали имате лична работа, ще ходите на гости или на консултация при педиатър. Сигурността е най-важна за вашето дете, която до голяма степен зависи от столчето за кола, което сте избрали. 

Специалистите от онлайн магазин за бебешки и детски стоки Рая Тойс напомнят, че начинът на слагане на столчето за кола има ключово значение за безопасността на новороденото или подрастващото дете. 

Как и къде се монтира столчето за кола?

За да осигурите безопасно и законосъобразно пътуване на вашето дете в автомобила, е правилно да осигурите специално приспособление за целта. Когато закупите конкретен продукт, внимателно прочетете инструкциите и препоръките на производителя. Най-препоръчителният вариант е да монтирате стола обратно на посоката на движението на задната седалка за колкото може по-дълго време, в зависимост от възможностите на съответния модел. Проучвания показват, че това е най-ефективният и надежден метод за осигуряване на защита при евентуален инцидент. 

Кои са основните начини на монтаж на столче за кола?

Законът позволява два типа системи за обезопасяване, подразделени в два класа:

  • пълен клас – включва комбинация от ленти или гъвкави компоненти с осигуряваща ключалка, регулиращи и присъединителни устройства и други. Такива допълнителни осигуряващи системи за монтаж са например ISOFIX системата и горната лента за допълнително закрепване (top tether).
  • непълен клас, който представлява цялостна система за обезопасяване на деца и може да включва частично обезопасително устройство в комбинация с обезопасителен колан за възрастни, който обхваща тялото на детето или задържа столчето, в което детето е поставено.

Съвети от специалисти при избор на такова средство за безопасност

Важно е да съобразите физическите характеристики на детето си. Не избирайте и не използвайте модел, чиито ограничения за тегло и възраст вашето дете надхвърля, защото това може да бъде опасно за здравето му. 

Ако монтирате средството за превоз на предната седалка е важно да изключите въздушните възглавници.

Специалистите съветват да се ориентирате към модели за кола, чиято материя е дишаща, не запарва кожата и не причинява алергични реакции.

Заложете на модели с активни регулируеми седалки и облегалки, които са с легнало положение при необходимост – при по-дълги пътувания създават удобство за малкото бебе или дете. Някои от моделите имат функция да се въртят на 360 градуса, което пък е предимство за родителя. С помощта на тази функционалност лесно ще поставите и извадите детето от столчето или ще го нахраните в движение. 

Каквито и модели да изберете, уверете се, че осигуряват надеждна защита на вашето дете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *