Процесът по дигитализация, който стремглаво се развива в днешно време, осигурява някои удобства, като възможността за работа в домашни условия. Много професии и начинания, като фрийланс услуги, предприемачество, както и заемане на позиции в международни фирми, позволяват да пренесете офиса вкъщи.

Това обаче може да бъде приятно, но същевременно и деликатно – как да се фокусирате и да разграничите работата от почивката, когато всичко е съсредоточено на едно място? Ще ви споделим няколко начина, по които можете да си осигурите комфорт и продуктивност.

Създайте си работна атмосфера

За да се предпазите от постоянно разсейване, което оказва влияние на начина ви на работа и отнема вниманието от важните задачи, е необходимо да поставите определени граници. Може да го постигнете като:

  • офисна обстановка – обособите някоя от стаите като офис, където да насочите цялата си продуктивност през работно време и да се разграничите от личните си нужди;
  • работно пространство – ако не разполагате с цяла стая, която да определите като офис, можете да си създадете кътче за работа. Поставете в някое по-обширно помещение, като спалнята или всекидневната, бюро и стол, които да използвате за изпълнение на задачите;
  • техника и принадлежности – уверете се, че разполагате с необходимата техника, като преносим или настолен компютър с цялата им периферия. Това е необходимо, за работоспособността в домашния офис и извършване на дейностите по предназначение. Не забравяйте и за всички принадлежности, като канцеларски материали и други;
  • фиксирайте си точни почивки – създайте си график, който включва работните часове и времето за почивки.

Това са част от начините за създаване на правилна и ползотворна работна атмосфера.

Поддържайте пространството или офиса си чисти и подредени

За да се чувствате комфортно, да давате максимално от себе си и да извършвате задачите си с желания, трябва да разполагате с атмосфера, която ви предразполага. Помислете аз чистотата, която ще ви накара да се чувствате удобно.

Не забравяйте и за порядъка. Дръжте кътчето си подредено, като подредите принадлежностите по важност. По този начин, винаги ще знаете къде се намират необходимите аксесоари или вещи, което ще ви спести време в търсене.

Запазете личното си пространство

В идеални условия, ще бъдете изцяло самостоятелни, което ще ви даде възможност да се фокусирате максимално. Когато работите вкъщи обаче и делите дома си с други хора, независимо съквартиранти, половинка или семейство, уединението е трудна задача.

Запазете личното си пространство и се абстрахирайте от случващото се около вас, за да не загубите фокуса си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *