Как да конфигурирате Windows за автоматично рестартиране след прекъсване на захранването

Освен зловреден софтуер и хакване, нищо няма потенциала да бъде по-опасно за здравето на вашия компютър с Windows 10 или Windows 11 от електрическата повреда.

Прекъсвания на електрозахранването в резултат на метеорологични условия или различни други събития могат да възникнат светкавично и да ви оставят със загубени данни.

Разбира се, включването на вашите компютри и модеми директно в ленти за защита от пренапрежение помага да се намали потенциалът за повреда. Предпазителите от пренапрежение са ефективна защита срещу вредни проблеми, дължащи се на нормално вариращи нива на енергия.

Но готови ли сте да съживите вашата изтощена от енергия операционна система, когато внезапна загуба на електричество изправи компютърното ви оборудване?

Дори след като захранването бъде възстановено, вие сте изправени пред риск хардуерът да „заседне“ и да не успее да се рестартира. Това е още по-притеснително, ако сте далеч от компютъра и няма никой наоколо, който да включи отново захранването на кутията. Това означава, че вашите критични аксесоари – като охранителни камери и безжични принтери – остават офлайн, след като лампите светнат.

Надстройката до Windows 11 донесе някои промени във вътрешния съветник на Microsoft. Процесите, описани по-долу, може да варират в зависимост от текущата версия на Windows на вашия компютър.

Как да влезете автоматично в Windows

Възможността Windows да се рестартира напълно, без да се налага да влизате отново след прекъсване на захранването, е удобно. Процесът е лесен само с няколко стъпки за прилагане.

Човек може да си помисли, че Microsoft ще има системна настройка на видно място за тази задача. Но не.

Ще промените контролния панел за разширени потребителски акаунти. Имайте предвид, че са налични няколко малко по-различни опции, за да направите част от това бърникане. Тези указания ви предоставят най-простия и директен подход, подходящ за по-малко опитни потребители на Windows.

Стъпка 1. Щракнете с десния бутон върху бутона „Старт“ в лентата на задачите.

Стъпка 2. Щракнете върху командата Изпълнение в долния край на списъка с опции на менюто.

Стъпка 3. В полето за отваряне на командния прозорец за изпълнение въведете тази команда: netplwiz

Щракнете върху OK или натиснете клавиша Enter.

Стъпка 4. Моля, обърнете внимание, че последните версии на Windows включват механизъм за безопасност, който автоматично ще задейства рестартиране във всяка ситуация, когато възникне системна повреда, за да защити хардуерните компоненти. Номерът сега е да конфигурирате операционната система да се рестартира автоматично, без да присъствате, за да влезете, ако искате да поддържате вашите охранителни камери и други основни периферни устройства онлайн.

Ключът е да направите промени в аплета на контролния панел на Advanced User Accounts. Въпреки това официално име, в зависимост от вашата версия на Windows може да не е аплет или да не се намира в контролния панел на Windows.

Достъпът до този „Превключвател“ варира в зависимост от версията на Windows (и понякога компилацията), която използвате. Някои стъпки се припокриват и работят във всяка версия на Windows. Някои не го правят.

Отворете настройките за разширени потребителски акаунти, като напишете WIN+R в диалоговото поле Изпълнение.

В раздела Потребители МАХНЕТЕ ОТМЕТКА от квадратчето до „Потребителите трябва да въведат потребителско име и парола, за да използват този компютър“.

Стъпка 5. Тази част може да стане малко трудна. Трябва да въведете „правилното“ нещо в полето User Name. Ако използвате акаунт в Microsoft, трябва да въведете целия си имейл адрес, използван за влизане в Windows. Просто въвеждане на потребителско име по подразбиране няма да работи.

Следващите две полета изискват вашата парола за влизане в Windows. Ако не ги въведете ТОЧНО и двете, автоматичното влизане няма да работи.

Стъпка 6. Щракнете върху бутона OK в долния десен ъгъл на панела. Това ви връща към панела с потребителски акаунти.

Стъпка 7. Ако бутонът ПРИЛОЖИ не е сив в долния десен ъгъл на този панел, не забравяйте да щракнете върху ПРИЛОЖИ.

Стъпка 8. Щракнете върху бутона OK в долната част на този панел и рестартирайте компютъра си.

Последна стъпка: Настройки на BIOS

Тази следваща част от процеса вероятно е по-необходима за настройка, отколкото настройката за автоматично влизане, описана по-горе. Ето какво трябва да направите, за да може вашият компютър да се рестартира автоматично след прекъсване на електрическото захранване.

Първата стъпка е промяна на настройките за захранване в BIOS на компютъра (основна входно-изходна система). Това е софтуерът, който стартира вашия компютър и контролира основните му оперативни функции.

За достъп до BIOS, натиснете бутона за включване и незабавно започнете да натискате “DEL” или “F1” или “F2” или “F10”, за да влезете в помощната програма за настройка на BIOS (CMOS). CMOS означава Complementary Metal-Oxide Semiconductor, транзисторната технология, която управлява микрочиповете на компютъра.

Един от тези клавиши на клавиатурата ще отвори помощната програма за настройка в зависимост от производителя. Някои компютри показват много кратко в долната част на екрана коя клавишна комбинация работи за вашия хардуер. Ако не го виждате, проверете вашето ръководство за потребителя (сега обикновено се предлага на уебсайта на производителя).

След като влезете в помощната програма, превъртете през менюто на BIOS. В зависимост от инсталираната версия, разделите ще се движат в горната част на панела или категориите на менюто ще се виждат в левия край на панела на помощната програма.

И в двата случая превъртете през имената, докато намерите настройка с име „Възстановяване при променлив ток/загуба на захранване“ или „Възстановяване на променливотоково захранване“ или „След загуба на захранване“. Може да е означен като „Разширено“ или „ACPI“ или „Настройка за управление на захранването“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *