На този етап видеосрещите трябва да се наричат просто „срещи“ – сега личните срещи са изключение. Това е вярно в отдалечените компании, вярно е в хибридните компании и е все по-вярно в компаниите, които работят предимно във физически офиси.

 

Така че нискокачествените видеоразговори са проблем – те вредят на продуктивността като цяло. Всяко прекъснато повикване е много неприятно, а също така е неприемливо да се губи време в чакане някой да настрои софтуер, който не е интуитивен.

5-те най-добри платформи за видеоконференции

  • Zoom надеждни и големи видеоразговори
  • Google Meet за потребителите на Google Workspace
  • Microsoft Teams за комбиниране на екипен чат и видеоконферентна връзка
  • Webex Meetings за качество на видеото
  • Jitsi за лек вариант

Кое е най-доброто приложение за видеоконференции?

Най-важното за видеоконференциите е качеството на видеото. Това не се отнася само до това как изглежда картината – най-доброто качество на света няма значение, ако хората прекъсват или разговорите се прекъсват постоянно. Тествах всяко приложение за онлайн срещи, за да видя колко добре се представя при промяна на качеството на интернет връзката.

 

Но това не е единственото нещо, за което си помислих. Има много потребителски приложения за видеочат – например FaceTime на Apple – които не биха работили като приложение за видеоконференции. Бизнесът се нуждае от нещо повече от солидна видеовръзка, за да провежда срещи. В обобщение, най-добрите приложения за видеоконференции:

 

  • Предлагайте надеждно висококачествено видео и аудио. Ако софтуерът за уеб конференции може да прави само едно нещо, то това трябва да прави.
  • Улеснете започването, планирането и присъединяването към срещи. В идеалния случай срещите могат бързо да се планират и добавят в календара ви, а когато дойде време да се присъедините към разговора, трябва да има очевидни връзки, които да щракнете.
  • Включете функции за сътрудничество. Споделянето на екрана и чатът са необходимият минимум. Най-добрите приложения за онлайн видеоконференции надхвърлят това и предлагат функции за работа на бяла дъска или дори за директно сътрудничество.
  • Позволява запис на видео. Не всички могат да присъстват на всяка среща – записите помагат да се преодолее тази разлика. Записването на среща трябва да е толкова просто, колкото натискането на бутон в софтуера за онлайн срещи.
  • Улеснете добавянето на хора извън вашата организация. Всеки трябва да може да щракне върху връзка и да се присъедини към срещата ви без много шум (въпреки че трябва да има и функции за сигурност, които да не допускат нежелани участници).

 

Имах предвид всички тези функции, докато обмислях кои алтернативи на Zoom да тествам (нека си го кажем направо – това са те), и също така се фокусирах върху тези функции по време на тестването.

 

Най-добър заИзключителни характеристикиЦенообразуване
ZoomНадеждни, големи видеоразговориФункции за съвместна работа, видеозапис, лекота на използване, работа с бяла дъска, помощ от AIБезплатно за до 100 участници и 40-минутни срещи; планът Pro започва от 15,99 USD/месец
Google MeetПотребители на Google WorkspaceИнтеграция с приложенията на Google, надписи на живо, режим само за голям изглед, дълбока интеграция с приложенията на GoogleБезплатно за до 100 участници и 60-минутни срещи; част от Google Workspace
Microsoft TeamsЕкипен чат и съвместни видеоконференцииНадеждна видеоконферентна връзка, бяла дъска, бележки от срещи, асистент с изкуствен интелект (Copilot)От $4/потребител/месец (таксува се годишно); също така част от абонаменти за Microsoft 365
Webex MeetingsКачество на видеотоОтлично качество на видеото, бяла дъска, анотиране на документи, превод в реално времеБезплатно за до 100 участници и 40-минутни срещи; Бизнес план от $14,50/потребител/месец
JitsiЛека опцияБезплатно и с отворен код, не се изисква акаунт, бърза настройка на срещата, налични интеграцииБезплатно

 

Платформите за видеоконференции имат една и съща цел: позволяват ви да организирате срещи от разстояние и да виждате лицата си. Но всяко от решенията за видеоконференции в този списък – и тези, които не са в него – има различни отличителни характеристики, различни нива на качество и различни ограничения. 

 

Моят съвет: ако вече плащате за Google Workspace или Microsoft 365, първо изпробвайте Google Meet или Microsoft Teams. Ако това не помогне, опитайте другите приложения от този списък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *