Изминаха повече от сто години, откакто разпространението на достъпни автомобили преобрази живота ни. Автомобилната индустрия и свързаните с нея автомобилни технологии продължават да се развиват и оформят цели общества, култури и индустрии. Всяка година носи изобилие от тенденции и очаквания в автомобилната технология. 2024 не е изключение. Нека се върнем накратко към автомобилния пазар, за да контекстуализираме тези тенденции и прогнози.

 

През следващите седем години стойността на пазара на автомобилен софтуер ще надхвърли 80 милиарда долара. Този растеж (при CAGR от почти 10%) се захранва от множество фактори, включително приемането на автономни превозни средства и глобалната нужда от автомобилен софтуер. Целият свят ще участва активно в този пазар, но изследванията показват, че Азиатско-тихоокеанският регион ще доминира.

 

Тази статия изследва 12-те най-добри автомобилни технологични тенденции и очаквания за 2024 г. Тя се фокусира конкретно върху възхода на електрическите превозни средства (EV), автономните и полуавтономните превозни средства, свързаните превозни средства и IoT технологиите, нарастването на различни разширени технологии, 5G свързаност, и киберсигурност, свързана с автомобилите.

Възходът на електрическите превозни средства

През последните няколко години се наблюдава постепенно нарастване на приемането и дестигматизирането на електромобилите. 2024 г. вероятно ще бъде важен крайъгълен камък в тази история. Тази тенденция се движи от инициативи за устойчивост, огромен скок в технологиите за автомобилни батерии и нарастването на портовете за зареждане на EV в домове, офиси и обществени пространства. 

 

Според Global EV Outlook 2023 на Международната агенция по енергетика повече от 2,3 милиона електромобила са продадени само през първите три месеца на 2023 г. Това е драстично увеличение спрямо предходните години и показва ясни признаци, че през първите няколко месеца на 2024 г. ще има по-голямо приемане обеми.

 

След 2024 г. можем да очакваме по-нататъшен напредък в технологията на батериите, водещ до удължен обхват на шофиране и по-бързо време за зареждане. Това вероятно ще ускори приемането на електромобили в различни пазарни сегменти, включително търговски транспорт, където търсенето на ефективни, екологични опции бързо нараства. Очаква се пазарът на електромобили да нарасне с невиждана досега скорост поради правителствените стимули и нарастващото екологично съзнание.

Автономни и полуавтономни превозни средства

От десетилетия слушаме за обещанието за самоуправляващи се превозни средства. 2024 ще бъде годината, в която тази технология, някога смятана за научна фантастика, ще се разпространи и ще стане масова. Според McKinsey приемането на самоуправляващи се превозни средства може да генерира между 3-4 милиарда долара през следващите 12 години. Освен това самоуправляващите се автомобили вероятно ще покажат измерими ползи като по-екологични операции, подобрена пътна безопасност и по-високи маржове на печалба чрез повишена производителност и ефективност. Някои от най-вълнуващите технологии, които ще задвижват автономни превозни средства, включват усъвършенствани сензори и интеграции на AI.

 

През следващите години се очаква интегрирането на по-сложни AI алгоритми и модели за машинно обучение да подобрят възможностите за вземане на решения на автономните превозни средства. Това не само ще подобри функциите за безопасност, но и ще позволи на тези превозни средства да се справят със сложни сценарии на шофиране, което ни доближава до напълно автономни транспортни решения. Партньорствата между технологичните компании и производителите на автомобили вероятно ще играят решаваща роля в тази еволюция.

Автомобилен IoT

Модерният автомобил е нещо повече от превозно средство. Това е свързана система „всичко в едно“, която може да предостави многобройни предимства на обикновените потребители и предприятия. Автомобилният IoT през 2024 г. ще доведе до предимства като устойчивост, управление на трафика и подобрено изживяване на крайния потребител за водачите. 

 

Еволюцията на автомобилния IoT се подхранва от 5G свързаността и бързия напредък в крайните изчисления. Edge computing е мястото, където събирането и обработката на данни се извършват в непосредствена близост, което означава, че превозните средства могат да събират и обработват данни в реално време. През 2024 г. и след това автомобилите ще приличат повече на мобилни компютри.

 

Едно забележително развитие в автомобилния IoT е концепцията за Интернет на превозните средства (IoV). Терминът „Интернет на превозните средства“ описва мрежа, позволяваща на автомобилите да общуват с пътната инфраструктура и други превозни средства, което води до по-интелигентна и свързана транспортна система. Тази технология има за цел да намали въздействието върху околната среда, да увеличи пътната безопасност и да подобри управлението на трафика чрез рационализиране на маршрутите и намаляване на времето на престой. Очакваме по-безпроблемно интегриране на тези системи в градската транспортна инфраструктура с напредването на IoV технологиите.

Разширена реалност (AR) и потапящи технологии

Разнообразие от нови завладяващи технологии ще процъфтяват през 2024 г., особено в автомобилния контекст. Тези технологии включват инструменти за AR, което означава, че шофьорите могат да получат критична информация, визуални данни и навигационни указания директно на предните си стъкла и други панели на таблата си. Системите за насочване Head-up (HGS) ще помогнат на водачите, като предоставят важна информация без никакво разсейване. В миналото шофьорите може да е трябвало да отклоняват очите си от пътя, за да получат достъп до такава информация, което е водило до инциденти. AR и други завладяващи технологии могат да помогнат на шофьорите да останат ефективни, като същевременно са в безопасност. Тези AR автомобилни технологии ще имат разнообразни случаи на употреба, включително военни превозни средства и индустриални машини.

 

Бъдещите разработки в AR и завладяващите технологии се очаква да надхвърлят изживяването на водача, интегрирайки се със системите за забавление на пътниците и предоставяйки интерактивни, адаптивни изживявания в автомобила. Това може да включва виртуални обиколки, образователно съдържание или опции за забавление, превръщайки автомобила в мобилен център за забавление.

5G свързаност

Всяко периодично увеличаване на скоростта на мрежата доведе до големи промени в най-известните индустрии по света. 5G свързаността ще донесе значителни печалби на автомобилната индустрия и следващата година вероятно ще бъде важна стъпка. Сегментът на автомобилния и интелигентния транспорт на глобалния пазар на 5G в момента се движи над 2 милиарда долара. 

 

Въпреки това, комбиниран годишен темп на растеж от над 35% през следващите десет години ще доведе до достигане на стойност на този сегмент от почти 42 милиарда долара. Повишената 5G свързаност и резултатите от приемането ще включват подобрена безопасност, оптимизирано планиране на маршрута и по-организиран трафик.

 

Разширяването на 5G ще даде възможност за повече от подобрена комуникация в превозното средство. Той също така ще подпомогне развитието на интелигентни градове, където превозните средства взаимодействат с градската инфраструктура. Това може да включва интелигентни светофари, които комуникират с автомобили, за да оптимизират трафика, или системи за паркиране, които насочват шофьорите към наличните места, като по този начин намаляват задръстванията и емисиите.

Автомобилна киберсигурност

По-рано споменахме, че превозните средства днес приличат повече на компютри, отколкото на карети. Ползите от тази трансформация са значителни. Това обаче означава също, че автомобилите са податливи на редица нови заплахи, включително кибератаки. Голяма кибератака срещу интелигентния флот на предприятие може да причини щети за милиони долари. 

 

Примери за автомобилни кибератаки включват фишинг кампании, инжектиране на ransomware, отвличания на информационно-развлекателни системи, засади във веригата за доставки и щети на бекенд инфраструктурата. Всички обещания на автомобилната технология могат да се разпаднат, ако киберсигурността не се третира като абсолютен приоритет през 2024 г.

Приложения с AI

Приложенията с изкуствен интелект в автомобилната индустрия революционизират начина, по който се проектират, произвеждат и управляват превозните средства. Тези приложения варират от управлявана от AI предсказуема поддръжка, която прогнозира потенциални проблеми с превозното средство, преди те да възникнат, до подобрени потребителски интерфейси, които предоставят по-интуитивно и персонализирано изживяване при шофиране. 

 

Тази тенденция означава преминаването от традиционния автомобилен дизайн към по-интелигентни, интегрирани с AI системи, които повишават както производителността, така и ангажираността на потребителите.

InnerSource в софтуерното инженерство

InnerSource, стратегия за разработка на софтуер, която прилага практики с отворен код към патентован код, се превръща във видна тенденция в автомобилното софтуерно инженерство. Той насърчава сътрудничеството, споделянето на код и прозрачността в организацията, което води до по-иновативни и по-висококачествени софтуерни решения. InnerSource позволява на автомобилните технически екипи да използват колективни знания и опит, като разрушават бариерите и насърчават по-интегриран подход към разработването на софтуер.

Заключение

Тенденциите в автомобилните технологии вълнуват множество индустрии всяка година. 2024 г. вероятно ще бъде една от най-важните години за автомобилните технологии поради тенденции като увеличено внедряване на EV, възход на автономни и полуавтономни превозни средства, напредък в автомобилния интернет на нещата, AR интеграции, 5G свързаност и повишено приоритизиране на свързаните с автомобилите кибер защита.

 

Предприятията, които се нуждаят от променящи играта автомобилни решения, не могат да си позволят да чакат твърде дълго. Силно конкурентният глобален бизнес пейзаж означава, че всяко нежелание за приемане на нови технологии може да доведе до загуба на конкурентно предимство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *