С развитието на дигитализацията, използването на множество платформи и приложения, както и обвързаността на бизнеса с устройствата, рисковете от злоупотреби с лични данни значително се повишават.

Чрез въвеждане на информация относно самоличността ви в интернет, правите онлайн поръчки и създавате регистрации в различни сайтове, вие се излагате на определен риск от измами.

За щастие, системата по киберсигурност непрестанно се усъвършенстват, като целта ѝ е да ви защити от всевъзможни неблагоприятни последствия, да криптира данните, посочени в акаунтите ви и да затрудни киберпрестъпниците.

Какво е киберсигурност и защо е необходима?

Дори и да не предполагате, безобидни и приятни действия, като сърфиране в интернет, комуникация в социалните мрежи, създаване на профили за онлайн пазаруване, могат да ви изложат на опасност. Защо това е така?

В повечето случаи, за да имате достъп до повече услуги, е необходимо да се регистрирате и да предоставите ваши лични данни, като електронна поща, три имена, телефон за контакти и други. Тази информация може да бъде обект на зловредни деяния от страна на киберпрестъпници.

Киберсигурността представлява съвкупност от иновативни технологични решения, разработени с цел защита на потребителите и мрежите от различни атаки. 

Кои са най-добрите начини да се защитим от онлайн заплахи?

Съществуват лесни за изпълнение действия, които могат да ви помогнат да се защитите от онлайн заплахи:

 1. Създаването на надеждни пароли
  Професионалистите в областта на киберсигурността съветват всеки потребител да създаде надеждна, трудноразбиваема парола, която да не споделяте с никого. Избягвайте да поставяте собственото си име на латиница или изброяване на цифри, като 123456. Паролата да включва комбинация от големи и малки букви, числа, препинателни и други знаци. Това затруднява киберпрестъпниците.
 2. Двуфакторна автентикация / удостоверяване
  Въпреки създаването на надеждна парола, IT престъпниците биха могли да я разбият. Препоръчително е да използвате двуфакторна верификация, при която дори да се въведе правилната парола, да се изиска допълнително потвърждение чрез съобщение или въвеждане на код за автентикация.
 3. Актуализация на софтуера
  Много е важно да инсталирате всички актуализации както на всички устройства. Заетите в областта на киберсигурността работят непрекъснато с цел усъвършенстване на защитата.
 4. Дискретност в социалните мрежи
  Друг важен аспект от сигурността, е вашето отговорно поведение в мрежите. Не предоставяйте лична информация в профилите си и бъдете внимателни в комуникацията си.
 5. Повишено внимание в електронната поща
  Имейлите често са обект на кибератаки. Не отваряйте съобщения и връзки със съмнителен произход, защото това е често срещан метод за разбиване на защитата ви.

Благодарение на киберсигурността и разработените системи, рисковете от финансови измами, загуби и изтичане на лична информация значително намаляват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *