Използването на слънчевата енергия като източник на обновяема такава е метод, който печели все по-голяма популярност в съвременния свят. Фотоволтаиците вече не са нещо непознато, а са част от ежедневния живот на много хора. Използването на соларна система обаче изисква подходящ акумулатор, който да запази енергията, произведена от слънцето за по-нататъшна употреба. От онлайн магазин Maxcar споделят как да вземете правилно решение за закупуване на средството за захранване.

Различните типове акумулатори за соларни системи

Моделите на пазара варират според типа на технологиите, които използват. Най-често се употребяват три основни типа акумулатори: 

  • оловно-киселинни – те са най-широко използваните и най-евтините. Те обаче изискват редовна поддръжка и имат по-кратък живот на батерията, в сравнение с останалите два типа;
  • AGM – те използват стъклена вата, чрез която абсорбират киселината, като създават „суха“ батерия. AGM са по-дълготрайни, защото не позволяват на електролита да се разпръсква, и изискват по-малко поддръжка;
  • гелови – те са подобни на предходните, но разполагат с гел вместо течна киселина. Геловите модели са най-дълготрайните и най-издръжливи, но също така и най-скъпите.

Всеки от видовете притежава предимства и недостатъци. За да вземете правилно решение, се допитайте до мнението на професионалист.

Как да изберем правилния акумулатор за соларна система?

При избора на акумулатори за соларни системи трябва да се вземат предвид няколко ключови фактора:

  • Капацитет

Вашата инсталация трябва да има достатъчен капацитет, за да съхранява и доставя енергия през нощта или през периодите, когато снабдяването от Слънцето е недостатъчно.

  • Живот на батерията

Отделните типове имат различен живот. Оловно-киселинните батерии обикновено издържат около 3-5 години, докато AGM и геловите батерии могат да издържат до 7-10 години.

  • Технологии

Някои модерни модели разполагат с технологии за оптимизация на работния цикъл, което увеличава ефективността на батерията и продължава нейния живот.

  • Волтаж

В повечето случаи, стандартните соларни системи използват захранващи устройства с волтаж от 12, 24 или 48 волта. 12-волтовите варианти обикновено са подходящи за малки инсталации, като тези за къмпинги или каравани. За по-големи, които се използват за домове или комерсиални сгради, обикновено се изисква по-висок волтаж, като 24 или 48 волта. Имайте предвид, че компонентите в инсталацията трябва да работят на еднакъв волтаж. Това означава, че ако имате панел с волтаж от 24 волта, ще ви трябва и захранващо устройство със същите стойности.

  • Цена

Тя е важен фактор при избора. Въпреки че по-скъпите модели обикновено имат по-дълъг живот и по-добра производителност, те могат да бъдат неподходящи за всеки бюджет.

Благодарение на дигиталния свят, сега можете да пазарувате такива средства за захранване на фотоволтаиците си онлайн. Онлайн магазините предлагат голямо разнообразие от продукти на конкурентни цени. Освен това, те обикновено представят детайлна информация за всеки артикул, което може да ви помогне да направите информиран избор.

Изборът на правилния акумулатор за вашата соларна система е ключова стъпка към оптимизацията на използването и икономия на енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *