5G е мобилната мрежа от пето поколение. Това е нов глобален безжичен стандарт след мрежите 1G, 2G, 3G и 4G. 5G дава възможност за нов вид мрежа, която е проектирана да свързва практически всички и всичко заедно, включително машини, обекти и устройства.

 

Безжичната технология 5G е предназначена да осигури по-високи пикови скорости на предаване на данни от няколко Gbps, изключително ниска латентност, по-голяма надеждност, огромен мрежов капацитет, по-голяма наличност и по-равномерно потребителско изживяване за повече потребители. По-високата производителност и подобрената ефективност дават възможност за нови потребителски изживявания и свързват нови индустрии.

Кой е изобретил 5G?

5G не принадлежи на нито една компания или човек, но в мобилната екосистема има няколко компании, които допринасят за реализацията на 5G. Qualcomm изигра важна роля в изобретяването на многото основополагащи технологии, които движат индустрията напред и съставляват 5G, следващия безжичен стандарт.     

 

Ние сме в основата на Проекта за партньорство от трето поколение (3GPP), индустриалната организация, която определя глобалните спецификации за технологиите 3G UMTS (включително HSPA), 4G LTE и 5G.     

 

3GPP е двигател на много важни изобретения във всички аспекти на дизайна на 5G – от въздушния интерфейс до слоя на услугите. Другите членове на 3GPP 5G варират от доставчици на инфраструктура и производители на компоненти/устройства до оператори на мобилни мрежи и доставчици на вертикални услуги.

Какви са разликите между предишните поколения мобилни мрежи и 5G?

Предишните поколения мобилни мрежи са 1G, 2G, 3G и 4G.

 

  • Първо поколение – 1G, 80-те години на миналия век: 1G предоставя аналогов глас.
  • Второ поколение – 2G, Началото на 90-те години на миналия век: 2G въвежда цифров глас (напр. CDMA – множествен достъп с кодово разделяне).
  • Трето поколение – 3G, Началото на 2000-те години: 3G въвежда мобилните данни (напр. CDMA2000).
  • Четвърто поколение – 4G LTE, 2010s: 4G LTE постави началото на ерата на мобилния широколентов достъп.

 

1G, 2G, 3G и 4G – всички те доведоха до 5G, който има за цел да осигури повече свързаност, отколкото е имало досега.

5G е единен, по-способен въздушен интерфейс. Той е проектиран с разширен капацитет, за да позволи на потребителите изживявания от следващо поколение, да даде възможност за нови модели на разгръщане и да предостави нови услуги.

 

Благодарение на високите скорости, отличната надеждност и незначителната латентност 5G ще разшири мобилната екосистема в нови сфери. 5G ще повлияе на всяка индустрия, превръщайки в реалност по-безопасния транспорт, дистанционното здравеопазване, прецизното земеделие, дигитализираната логистика – и още много други.

Как и кога 5G ще се отрази на световната икономика?

5G е двигател на глобалния растеж:

  • 13,1 трилиона долара глобална икономическа продукция
  • 22,8 милиона създадени нови работни места
  • 265 млрд. долара глобални 5G CAPEX и НИРД годишно през следващите 15 години

В историческото проучване „Икономика на 5G“ установихме, че пълният икономически ефект на 5G вероятно ще бъде реализиран в целия свят до 2035 г. – ще подкрепи широк спектър от индустрии и потенциално ще даде възможност за стоки и услуги на стойност до 13,1 трилиона долара.

 

Това въздействие е много по-голямо в сравнение с предишните поколения мрежи. Изискванията за разработване на новата 5G мрежа също така се разширяват отвъд традиционните играчи в областта на мобилните мрежи към индустрии като автомобилната.

 

Проучването разкрива също така, че веригата за създаване на стойност на 5G (включваща производители на оригинално оборудване, оператори, създатели на съдържание, разработчици на приложения и потребители) може сама по себе си да осигури до 22,8 милиона работни места или повече от едно работно място за всеки човек в Пекин, Китай. А има и много възникващи и нови приложения, които тепърва ще се определят в бъдеще. Само времето ще покаже какъв ще бъде пълният „ефект на 5G“ върху икономиката.

Как ще ме засегне 5G?

5G е проектиран да прави различни неща, които могат да променят живота ни, включително да ни осигури по-бързи скорости на изтегляне, ниска латентност и по-голям капацитет и свързаност за милиарди устройства – особено в областта на виртуалната реалност (VR), интернет на нещата и изкуствения интелект (AI).

 

 

 

Например с 5G можете да получите достъп до нови и подобрени изживявания, включително почти незабавен достъп до облачни услуги, мултиплейърни игри в облака, пазаруване с добавена реалност и превод на видео в реално време и сътрудничество и др.

Колко бърз е 5G?

5G е проектиран да осигурява максимални скорости на предаване на данни до 20 Gbps въз основа на изискванията на IMT-2020. Флагманът на 5G решенията на Qualcomm Technologies, Qualcomm® Snapdragon™ X65, е проектиран да постига до 10 Gbps пикова скорост на предаване на данни по низходяща линия.

 

Но 5G е нещо повече от това колко е бърз. В допълнение към по-високите пикови скорости на предаване на данни, 5G е проектиран да осигури много по-голям мрежов капацитет чрез разширяване на спектъра, като например mmWave.

 

5G може също така да осигури много по-ниска латентност за по-непосредствена реакция и може да осигури цялостно по-равномерно потребителско изживяване, така че скоростта на предаване на данни да остане постоянно висока – дори когато потребителите се движат. А новата мобилна мрежа 5G NR е подкрепена от основа за гигабитово LTE покритие, която може да осигури повсеместна свързаност от гигабитов клас.

Трябва ли ми нов телефон, ако искам 5G?

Да, ако искате да използвате мрежата, ще трябва да си купите нов смартфон, който поддържа 5G. Например смартфоните, захранвани от мобилните платформи Snapdragon 5G, са съвместими с 5G.

 

Има няколко нови мобилни телефона, които са проектирани да поддържат 5G, а множество оператори по света поддържат безжичната мрежа 5G. С напредването на графика за внедряване на 5G ще се появят повече смартфони и абонаменти за оператори, тъй като технологията 5G и съвместимите с нея устройства стават все по-разпространени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *