В развитието на селското стопанство стои една водеща иновация в сферата на технологиите – хидропоника. Чували ли сте за тази система и какво всъщност представлява тя?

Научете повече за хидропоника и бъдещата ѝ роля в земеделието и селското стопанство.

Какво е хидропоника?

Това е технология в сектора на земеделието за отглеждане на растения, като характерното тук е че тези действия се извършват извън естествената за културите среда. В превод “хидро” означава вода, а “поника” – работа. Методът се отглежда като безпочвен, защото не е необходима почва, а нужното количество вода също е по-малко.

За отглеждането на растенията се използват специални разтвори, които съдържат предвид всички нужни хранителни вещества за растежа на различните насаждения.

Специфичното тук е че тези хранителни разтвори са извлечени от кореновата им система, което позволява анализирането на нуждите и пълното им удовлетворяване.

Въпреки че хидропоника е сложен и често отричан метод от традиционалистите, той се характеризира с много ключови предимства, което му дава сериозна роля в бъдещето на земеделието като сектор. 

Какви са ползите на системата и защо се определя като бъдещето на земеделието?

Основните предимства на тази иновативна безпочвена система, която се характеризира като бъдещето на селското стопанство, са:

 1. Пестене на ресурси в земеделието
  За този начин на отглеждане на различни култури е необходимо много по-малко количество вода, което се дължи на устройството на системата. Водата се рециклира. Хидропоника е отличен вариант за земеделски райони с по-ограничени ресурси, като вода.
 2. Високо качество и по-голям обем на производството на растения
  Благодарение на възможността да се осъществява контрол върху околната среда и факторите, които са важни за растежа, като pH, температура, влажност и насищане с хранителни вещества, продукцията е с по-високо качество. Подобрената ефективност осигурява и по-голямо по обем производство, което до голяма степен се дължи на количеството кислород и хранителния разтвор.
  Освен това, по-добрият мониторинг на средата за отглеждане, намалява необходимостта от употреба на пестициди и химикали за борба с различни болести и вредители, което прави продукцията не само по-обемна, но и по-висококачествена и изчистена. 
 3. Голямо разнообразие от растения, които могат да бъдат отглеждани
  Чрез тази безпочвена система може да отглеждате голям набор от растения – овощни зеленчукови растения, такива с медицински цели, декоративни цветя, култивиране на гъби и много други.

Това са основните предимства на този безпочвен метод, които определят ясно изразеното му присъствие в бъдещето на селското стопанство. Хидропониката е много важна за бъдещето, защото ще гарантира устойчивостта на земеделието – по-ниската потребност от почва и вода е ключов фактор за производство на добри реколти в райони, където се наблюдава недостиг на ресурси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *