Колко са точни електронните апарати за кръвно?

Днешните електронни апарати използват метод, наречен „осцилометричен метод”. По този начин се измерва налягането на артериите. Подобни методи за измерване на кръвно налягане се използват от много години, в домашни условия, в болници, където ежедневно се мери кръвното на множество пациенти. При това с висока прецизност.

Все още много лекари и медицински сестри предпочитат да измерят кръвното на пациента по-стария начин – помощта на механичен апарат и стетоскоп (слушалка). Така по-добре могат да се чуят колебания и сигнали в пулса, и смущения, неравномерен пулс, и аритмия др.

Новите модерни апарати също се справят добре, те са доста точни и умни, могат да хванат аритмия или неравномерен пулс. Те могат да запаметят всички измервания и то изцяло в домашни условия. Освен това, един апарат за измерване на кръвно налягане, би могъл да даде по-достоверна информация за резултатите, защото пациентът е у дома и е по-спокоен.

Една от причините, поради които лекарите съветват използването на електронен апарат за кръвно, е че те предпочитат пациентите често да си мерят кръвното, по няколко пъти на ден, в определени часове. Така могат да запишат резултатите и да ги представят на лекар за анализ.

Използването на електронен апарат за кръвно е много удобно. Той е лесно и приятно. Може да се прави и от възрастни хора, които няма как често да мерят кръвно при лекаря. Вместо това, в домашни условия могат да мерят кръвното ежедневно и през определени интервали. Така ще знаят какви са средните стойности и резултатът ще бъде много по-достоверен, за разлика от еднократно мерене в лекарския кабинет. Дори да си мерите кръвното при лекаря през 20 минути, едва ли всеки път то ще бъде еднакво.

В заключение, нека всеки сам прецени кой метод дава по-добри резултати. Всеки апарат си има предимства и недостатъци. С механичния апарат може да работи само лекарско лице със специални умения, докато при автоматичния – всеки и то в домашни условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *