Един от съществените разходи във всяко домакинство, особено през зимния сезон, е този, касаещ сметките за потребление на електроенергия. Освен че прекомерният разход на енергия влияе на финансите ви, това повлиява значително околната среда, има отношение към замърсяването на въздуха, както и дори глобалното затопляне.

Съществуват ли начини, чрез които да консумирате по-малко енергия у дома? Останете с нас и се възползвайте от следните съвети, които ще ви помогнат да постигнете така желаната икономия, без да се лишавате от употребата на вашите електроуреди или да въвеждате режим.

Избирайте внимателно електроуредите си

Ако искате да постигнете икономия на електроенергията и да плащате по-ниски сметки за ток, обърнете внимание на:

  • мощност – тази характеристика е много важна при избор на уреди, както и при постигането на икономия. Мощността се измерва във вата и изразява колко енергия изразходва даденото устройство за даден период от време;
  • енергиен клас – един от основните фактори при постигане на икономия от електроенергията, е енергийната ефективност. Когато избирате уреди, които ще използвате в домакинството, винаги обръщайте внимание на енергийния клас. Специалистите препоръчват да се насочите към модели от клас A, като за най-добри се приемат A+++;
  • режими на работа – повечето устройства, които могат да бъдат използвани в домакинството, имат специален режим на работа, познат като еко, който позволява икономия на електроенергия.

Обръщайте внимание и на марката на дадения модел, към който сте се насочили. Препоръчително е да се посъветвате със специалисти, които да ви дадат най-подходящи съвети и насоки при избор на електроуреди за домакинството, като телевизор, бойлер, хладилник, готварска печка и други.

Регулирайте температурата в затворените помещения

Смята се, че поддържането на постоянна температура около 22 градуса е препоръчителна и значително може да повлияе на икономията на електроенергия.

Изберете подходящ метод за отопление

Най-много енергия се консумира през студените месеци от годината, особено ако използвате инсталации и устройства на ток. Сред най-популярните методи за отопление са поставянето на термопомпени системи, климатици, конвектори и подово. 

Преценете добре загубата на топлина, наличието или липсата на изолация, размера на помещението и необходимия капацитет за затопляне.

Помислете и за осветлението

Знаете ли, че едно просто действие като замяна на обикновените крушки с енергоспестяващи, познати още като LED, може да ви помогне значително с постигане на икономичност. Енергоспестяващите крушки могат да намалят консумацията за осветление с до 75 %.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *