Въздухът лесно се насища лесно се насища с микроби, прах и токсини, особено в затворени помещения. Това повлиява на атмосферата, като може да има неблагоприятно отражение върху човешкото здраве – да доведе до алергични реакции, затруднено дишане и други.

В днешно време съществуват различни начини за пречистване на въздуха в стайни помещения. Един от най-ефективните е поставянето на подходящи видове растения. Разположението им могат да бъдат не само с цел декорация, но и лечебна – да внесат приятна атмосфера, свежест, чистота и уют.

Как растенията спомагат за поддържане на въздуха чист?

Те внасят свежест, уют и приятна атмосфера, но това далеч не са най-полезните им свойства за дома ви. Благодарение на своите качества, участието на хлорофила в клетките и процеса фотосинтеза, те осъществяват прочистващо действие.

По този начин абсорбират вредните вещества, регулират влажността, филтрират въздушните частици. Чрез транспирацията изпаряват водата, което им помага да се борят с плесените, както и с появата на мухъл.

Кои растения са подходящи за отглеждане в домашни условия?

Има някои растения, които могат да спомогнат за пречистване на въздуха и са подходящи за отглеждане в дома:

 1. Бръшлян
  Това многогодишно растение се смята за отличен помощник за освежаване на атмосферата, както и в борбата с плесените. Увивните му листа придават натурален ефект в декорацията на помещенията, а благодарение на свойствата му се намаляват значително отпадните въздушни частици.
 2. Фикус Бенджамин
  Едно от най-популярните растения, отглеждани в стайни помещения. Те имат пречистващи свойства, като премахват концентрираното количество на толуен и ксилол, които могат да имат неблагоприятен ефект за хората и домашните любимци, като предизвикат алергии, хронична кашлица, алергични реакции. Трябва да предвидите неговото разположение и да го запазите непроменено – тази култура е светлолюбива и подходяща за по-осветените участъци на дома.
 3. Зелена лилия
  Това растение не е никак капризно, не изисква специфика на отглеждането и поливането и е отлично средство за декорация. Негово ключово предимство е свойството му да се бори с въглеродните изпарения и ксилол. Зелената лилия се смята за напълно безопасна за домашни любимци.
 4. Мента
  Освен че придава благоуханен и свеж аромат, което е и причината да присъства под формата на етерични масла, ментата се бори успешно с токсините, въглеродния окис и праховите частици.
 5. Спатифилиум
  Това стайно растение има много красив бял цвят. Освен като средство за декорация, може да послужи още и за подобряване на качеството на живот в дома, като се бори с прекомерното количество влага и появата на плесени.

Това са само част от видовете, подходящи за стайно отглеждане в дома ви.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *