Християнските традиции са много и разнообразни, като постите заемат ключова роля в следването им. Те представляват въздържане от консумация на много храни, като в зависимост от вида им се определя и какви продукти можете да сложите на своята трапеза. Целта им е религиозно-нравствена и се смята, че те подготвят вярващите на духовно ниво.

Рождественските пости са последните през годината. Какво трябва да знаете за тях, защо се наричат по този начин и какво е характерно за спазването им? Останете с нас, за да разберете.

Какво трябва да знаете за Рождественските пости?

Този период на въздържание предшества празника Рождество Христово, поради което е такова името му. Започва преди коледните празници, като за начална дата се смята 15 ноември, а последният ден от спазването му е 24 декември. В навечерието на този ден се отбелязват Рождественски заговезни.

Този четиридесетдневен пост е установен още по времето на апостолите и до ден днешен се спазва от вярващи по целия свят. Това е начин за въздържане от греха и приемане на Бога

Кои храни се ядат по време на Рождественските пости?

Консумацията на храна, вида на ястията и начинът на приготвянето им зависи от периода. Храната, която е позволена, зависи от етапите, които са:

  • през последните 4 дни се спазва много строг режим – от 20 до 24 декември се консумират само растителни храни, като зеленчуци, сезонни плодове, ядки, зърнени култури. Ястията могат да се приготвят с олио. Има множество разнообразни и интересни рецепти, които да бъдат приготвяни през този строг режим. Сред най-консумирани ястия са тези с фасул, картофи и ориз;
  • празници – на 21 ноември се чества Въведение Богородично, а на 6 декември – Никулден. На тези две дати е позволено да се консумира риба;
  • останалите дни – през оставащите 34 дни можете да консумирате още месото на охлювите, мидите и други безгръбначни животни, които се класифицират като постна храна. Изключение правят сряда и петък, през които отново трябва да се консумират растителни култури. В сряда се извършва, за да си спомнят вярващите за предаването на Исус Христос и започване на неговите страдания, а петък – за смъртта му;
  • други важни обстоятелства – препоръчително е да се избягват алкохолни напитки и през 40-дневния период да се посещават всички религиозни служби, на които да се четат молитви.

С настъпването на 25 декември, празникът Рождество Христово, на трапезата могат да присъстват всякакви ястия, включително месо.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *