Пътуването със самолет може да бъде забавно преживяване, което да свързвате с положителни емоции и да искате да повторите. В живота на голям процент от хората рано или късно се налага посещение на дестинация чрез въздушен транспорт.

Какво трябва да знаете за този процес, което да направи полетът ви безпроблемен, информиран и приятел.

Помислете за важни обстоятелства, касаещи пътуването със самолет

Много преди да заемете мястото си и да чакате излитането с нетърпение, има други фактори, на които да обърнете внимание:

 • помислете за местата си – ако това е вашето първо пътуване със самолет и нямате досегашен опит, помислете за предпочитанията си и си отговорете на въпросите:
  • страх ли ви е от високо? – ако изпитвате страх от височини, става ви лошо и изпитвате дискомфорт, най-добре е да си вземете билети за места с вътрешно разположение, от страната на пътеката;
  • обичате ли гледките? – ако пък не изпитвате такива страхове и сте фенове на спиращите дъха гледки, място до прозореца ще направи вашият престой в самолета вълнуващ и незабравим.
 • специфики на билетите – когато резервирате своите билети, не забравяйте да съобразите:
  • класа – дали искате да се возите в туристическа, бизнес или първа класа. Със сигурност удобствата, храната и условията са различни между класите. Тук трябва да съобразите и времетраенето на пътуването;
  • багаж – за колко време пътувате, само ръчен багаж ли искате да носите със себе си по време на полета или се нуждаете от повече принадлежности. Разгледайте добре възможностите си;
 • забранени вещи – не носете в ръчния багаж вещи, които са забранени, взривоопасни, незаконни, както и течности с по-голяма вместимост от допустимата. Това е важно обстоятелство при проверката за сигурността.

Това са само част от нещата, с които трябва да бъдете наясно преди самото пътуване със самолет.

Бъдете подготвени

По време на полета, както при излитане или кацане, могат да възникнат непредвидени обстоятелства, касаещи метеорологичните условия, променливи фактори, съпротивление, различие в налягането. Във връзка с това може усетите турболенция, която е под контрола на пилота и екипажа.

Бъдете спокойни и не предизвиквайте лична и всеобща паника. В повечето случаи, такива обстоятелства не се появяват, а ако това се случи, е за няколко секунди. Овладяват почти веднага, а благодарение на съвременното оборудване редица непредвидени ситуации могат да се избегнат предварително.

Винаги спазвайте инструкциите на персонала

За да протече вашият полет безпроблемно, да пристигнете благополучно до желаната дестинация и да се чувствате добре, трябва да спазвате инструкциите на персонала. Те касаят поведението ви на борда, начина и времето на закопчаване на коланите.

Персоналът провежда кратък инструктаж, в която е включена основната информация – какво може и не може да правите по време на пътуването със самолет. Ще ви бъдат обяснени разположението на тоалетните, аварийните изходи, начините за използване на кислородни маски при нужда и други. Не забравяйте да изключите електрониката си, когато екипажът на борда даде сигнал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *