Текстилната промишленост и нейното стремглаво развитие, водят до неблагоприятно влияние върху състоянието на околната среда чрез значително повишаване на замърсяването. Тази информация влияе значително на производителите в световен мащаб и води до появата на изцяло нова модна тенденция – използването на стари еко материали за изработката на нови дрехи.

Научете повече за връщането и рециклирането на текстил, производството на облекло втора употреба и запазването на природата чиста чрез тези методи.

Как еко модните тенденции оказват влияние на околната среда?

Стандартният начин за производство на платове, облекла и други аксесоари от текстил, е свързан с прекомерно потребление на ресурси. Това, от своя страна води до наличие на отпадъци, а те – до замърсяване на околната среда.

Екосъобразната индустрия в модата включва използването на устойчиви материали, както и иновативни производствени процеси и дори методи на доставка.

Еко трендовете в сферата на модата позволяват използването на трайни елементи, които могат да бъдат рециклирани след връщане, преработвани в други размери, стилове и кройки с много високо качество.

Това, от своя страна, повлиява както бюджета на производителите, така и този на потребителите в благоприятна насока.

Кои са най-популярните екосъобразни тенденции в модния свят?

Някои от най-популярните модни тенденции, които се разпространяват и следват от множество водещи марки в целия свят, са:

  • Замяна на материалите

Памукът успешно се заменя с Lyocell. Тази възобновяема материя е екологична, изработва се от влакна, които са получени чрез смилането на дървени фини частици, най-често от евкалипт, дъб и бреза. Производството на Лиосел се свързва с по-малко вредни емисии, които се разпространяват във въздуха, както и с възможност за рециклиране. Този моден тренд се наблюдава при изработката на всякакви облекла – блузи, панталони, връхни дрехи.

  • Производствени процеси

Друга основна тенденция включва разработването на дигитални дизайни в специализирани програми и приложения, както и 3D принтиране. Тези методи, като част от производствените процеси, спестяват ресурси, като хартия, мастила и други.

  • Опаковка

Опаковъчните хартии и картони са от тези материали, които са нерециклируеми. Поради тази причина, все повече световни марки използват екологична опаковка, изработена от рециклирана хартия, с възможност за преработка и повторно използване.

Това са само част от световните трендове, които касаят екосъобразната индустрия. Те значително променят хода на производство, намаляват вредните емисии и спомагат за опазването на природата чиста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *