Защо вечер ми горят краката

Какво е горещина в краката и защо възниква?

Горещина в краката е състояние, при което усещаме неприятно горещо или пекущо усещане в краката, особено през вечерта или нощем. Ето някои от честите причини за горещина в краката:

 1. Разширени вени (варикозни вени): Варикозните вени са разширени и отслабени вени, които могат да доведат до задържане на кръвта в краката и усещане на горещина.
 2. Нервни разстройства: Нервни разстройства, като диабетна невропатия или радикулопатия, могат да предизвикат усещане за горещина или жар в краката.
 3. Неправилна циркулация: Проблеми с циркулацията, като периферна артериална болест или лимфедем, могат да доведат до намалена кръвообращение в краката и усещане на горещина.
 4. Възпаление или инфекция: Възпаление или инфекция в краката, като атлетска стъпална, може да причини усещане за горещина или пекущо усещане.
 5. Неправилно обуване: Носенето на обувки, които не са правилно подбрани или са тесни, може да наруши циркулацията и да предизвика усещане на горещина в краката.

Какви са общите симптоми на горещина в краката?

Симптомите на горещина в краката могат да варират от човек на човек, но най-общите са:

 • Усещане на горещина, пекущо усещане или жар в краката
 • Покръвяване или червеникава кожа
 • Отеклост или усещане за натиск в краката
 • Мъртви или тежки крака
 • Неприятен или болезнен усещане

Как да облекчим горещината в краката?

Ето някои методи, които могат да помогнат при облекчаването на горещината в краката:

 1. Подиграване на краката: Поставете краката си във високо положение, за да помогнете на кръвта да се стека от краката и да намалите отека.
 2. Използване на хладки компреси: Нанесете хладка компреса върху краката, за да намалите възпалението и да облекчите усещането за горещина.
 3. Избягване на топли места: Избягвайте да прекарвате продължително време на горещи и затворени места, които могат да влошат симптомите на горещина в краката.
 4. Носете удобни обувки: Избягвайте тесни и неудобни обувки, които могат да ограничат циркулацията и да влошат симптомите на горещина.
 5. Редовно упражнение: Упражнението може да подобри циркулацията и да помогне за улесняване на симптомите на горещина в краката.

Кога трябва да се консултирам с лекар за горещина в краката?

В повечето случаи, горещината в краката е временна и може да се облекчи с домашни методи. Въпреки това, има ситуации, в които е препоръчително да потърсите медицинска консултация:

 1. Когато симптомите стават сериозни и пречат на ежедневните ви дейности.
 2. Ако забележите висока температура, запушеност на дишането или други необичайни симптоми.
 3. Ако страдате от диабет или други хронични заболявания, които могат да повлияят на циркулацията и да влошат симптомите.
 4. Ако горещината в краката продължава или се влошава въпреки предприетите домашни методи.

Какви са възможните причини за горещина в краката при нощни симптоми?

При горещина в краката, която се появява преимуществено през нощта, може да има няколко възможни причини:

 1. Рестлес легс синдром: Това е неврологично състояние, при което човекът изпитва неустоимо желание да движи краката си през нощта, което може да бъде съпроводено от горещина или пекущо усещане.
 2. Периферна артериална болест: Това е заболяване, при което артериите, които осигуряват кръв на краката, са със стенози или запушени, което може да доведе до горещина или жар в краката, особено при легене.
 3. Невропатия: Невропатията е увреждане на нервите и може да бъде причина за нощна горещина в краката. Някои от общите причини за невропатия са диабет, алкохолизъм и дефицит на витамин В12.
 4. Хормонални промени: Някои хормонални промени, като менопауза при жените или ниско ниво на щитовидните жлези, могат да доведат до горещина в краката, особено през нощта.
Причина за горещина в кракатаРешение
Разширени вени (варикозни вени)Носете компресионни чорапи или обувки
Нервни разстройстваКонсултирайте се с лекар за диагноза и лечение
Неправилна циркулацияУпражнявайте се редовно и избягвайте дълготрайно стояне или седене
Възпаление или инфекцияПосетете лекар за преглед и лечение
Неправилно обуванеИзбягвайте тесни и неудобни обувки

Извод

Горещината в краката може да бъде предизвикана от няколко фактора, като разширени вени, нервни разстройства, неправилна циркулация и други. Важно е да се консултирате с лекар, ако симптомите са сериозни или не се облекчават с домашни методи. Спазването на здравословни навици и правилното грижа за краката са от съществено значение за управлението на горещината и подобряването на качеството на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *