Въпреки че в момента ситуацията на пазара с имоти е доста сложна, много хора избират да предложат свое недвижимо имущество за продан. Ако вече сте опитали сами да пуснете обява и да откриете купувач, но няколко месеца няма резултат, е добре да се обърнете към професионална агенция. Съветите на брокерите могат да бъдат полезни, тъй като те ежедневно се сблъскват с различни казуси, свързани с продажба на жилища. Знаят етапите, през които трябва да преминете, за да сключите добра сделка и да спечелите. 

Какви са причините за продажба на жилището?

продажба на жилища

Не всеки продавач може да изчака месеци наред, да бъде актуална обявата за апартамента и да няма никакво развитие. Ако по някаква причина бързате, ще трябва да поискате по-ниска цена, а това е проблем. Предварително трябва да помислите, какви са вашите цели. 

Ситуациите могат да бъдат много различни. Възможно е да искате да се преместите в друга град или квартал, да инвестирате в по-голямо жилище или да бъдете на печалба от инвестиционен имот. Препоръчваме ви да не прибързвате с действията си, за да извлечете максимална полза от сделката.

Кои са етапите при продажба на имот?

Собствениците, които искат да продадат жилището си без посредник, трябва сами да подготвят необходимите документи и да се справят с редица други ангажименти. Продавачът, който ще премине през целия процес, е добре да бъде информиран за конкретните стъпки. Ако в момента имотът се отдава под наем е важно да се декларира данък печалба, защото това е вид доход, който подлежи на облагане. Специалистите от xnvd ви съветват да се ръководите от последователността при продажбата:

  • определете вашата цел и сроковете, които ви удовлетворяват – ако не може да чакате, ще трябва да свалите цената. Това не винаги е добро решение;
  • направете оценка на имота – за целта може да се доверите на специалист;
  • подгответе се – може да извършите дребни подобрения, да почистите, за да изглежда по-просторно и уютно;
  • оформете обявата – направете хубави снимки и напишете текст, който да представи добре имота. Публикувайте обявата на повече места;
  • подгответе документите – съберете нужните документи и се консултирайте с адвокат, за да се изготви договор;
  • разговаряйте с потенциалните клиенти – водете ги на огледи, за да се запознаят с характеристиките на жилището;
  • сключете предварителен договор с клиента – този документ може да е придружен с депозит или аванс;
  • договор за продажба – добре е да посетите нотариус, след което прехвърлете апартамента на новия собственик.

Тези кратки инструкции ще ви помогнат в продажбата на съответното жилище. Ще се почувствате уверени, че сте се справили по най-добрия начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *