Автомобилите са истинско чудо. В продължение на хиляди години хората са разчитали на конете или собствените си крака за пътуване. Както се казва в старата английска поговорка, „необходимостта е майка на изобретението“ и определено имаше нужда от други средства за пътуване, за да стигнете по-далеч и по-бързо.

 

Знаете ли, че когато превозните средства бяха въведени за първи път през 1886 г., малко семейства можеха да си ги позволят и собствеността се смяташе за лукс? Днес има 1,4 милиарда коли – това е около една кола на всеки седем души!

 

Затегнете коланите и вижте още интересни факти за автомобилите. Запазете тези забавни факти за следващата си вечер с любопитни факти или следващото си пътешествие и се забавлявайте, докато пътувате по магистралата.

Оперативни факти за автомобила

Около половин унция гориво е необходимо, за да запалите кола. Междувременно са необходими около 2,7 чаши кафе, за да може човек да започне!

 

Въздушните възглавници се движат със скорости до 4500 MPH и се разгръщат в рамките на 40 милисекунди след сблъсък. Те са проектирани да се разгръщат при скорост на удар от 19 MPH. Надявам се този факт да не е преувеличен.

Факти за ремонт на автомобили

Средната кола съдържа над 30 000 части. Това е гаранция, че поне един от тях ще се счупи.

 

Всяка година поддръжката на автомобили на стойност над 60 милиарда долара остава неизвършена. Това може да се равнява на милиарди ремонти по-късно!

 

Дефектните кислородни сензори са причина за много проблеми, свързани със светлината на двигателя. Не лампата за проверка на двигателя!

 

Средната кола има повече от 100 мили код във вътрешния компютър на автомобила. Как се вписва там?

 

Средният собственик на превозно средство може да очаква да плаща около 800 лв на година за планирана поддръжка, диагностика и други ремонти. Това е много по-малко от скъпите ремонти надолу по пътя!

 

Средният ремонт на автомобил струва около 600 лв. Включва части, труд, данък и свързаните с това неудобства!

Факти за пътуването

Средностатистическият американец прекарва близо две седмици от живота си, седейки на червени светофари. По-добре, отколкото да седите в DMV.

 

Задръстванията губят около три милиарда галона гориво всяка година.

Факти за шофиране на кола

Ще отнеме почти месец, за да стигнете до Луната с 60 MPH. Какво е ограничението на скоростта в космоса?

 

90% от шофьорите признават, че пеят в колата. Микрофоните с четка за коса не са включени.

 

Първата в света глоба за превишена скорост е издаден през 1902 г. Твърди се, че шофьорът е пътувал с 45 MPH. Скандално!

 

Най-големият пробег, изминат от една кола, е 2 850 000 мили: еквивалентът на шофиране около планетата 100 пъти. Може би шофьорът е отказал да попита за посоката?

Необичайни факти за автомобилите

„Мирисът на нова кола“ се състои от 50 летливи органични съединения (VOC). Продължителното излагане на ЛОС може да доведе до сериозни последици за здравето. Ммм, обичам миризмата на 50 летливи органични съединения сутрин!

 

В Съединените щати на всеки 45 секунди се краде кола. Заключете вратите, хора!

 

Най-популярният цвят на автомобила е белият. Най-малко любимият цвят е лилавият.

 

Благодарим ви, че карахте заедно с нас през тези забавни факти за автомобили!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *