биалетка

Въпреки малките си размери, биалетката е важна за ходовата част на автомобила. Какво е нейното предназначение и симптомите за нужда от смяна? От онлайн магазин Maxcar споделят важна информация в тази посока.

За какво служи биалетката?

Свързващият елемент на носачите или амортисьора със стабилизиращата щанга се нарича биалетка. Тя има два гумени тампона в краищата си за обиране на вибрациите при движение и по време на завои. Колкото по-дебел е елементът, толкова по-голямо натоварване може да поеме и да е с продължителен експлоатационен период. Всеки съвременен автомобил има по два подобни стабилизиращи елемента на предните и задните колела. Върху тяхната техническа изправност влияе състоянието на пътищата. При нискокачествени настилки се наблюдава по-бързо повреждане на окачването.

Какви са симптомите за разбита биалетка?

Когато се стигне до износване и необходимост от смяна, се проявяват определени симптоми. Обичайно, внезапно възникват неприятни шумове от окачването, като тропане, скърцане, чукане и други подобни. Това в повечето случаи е индикация за износване, въпреки че на пръв поглед, по описаните симптоми, не може категорично да се твърди за повреда точно в биалетките.  Окачването е съставено от множество различни части, всяка от които може да прояви подобна симптоматика.

Ако забележите влошаване в управлението на колата, могат да възникнат съмнения относно състоянието на биалетката. Нейната навременна смяна ще предотврати повреда на други, свързани елементи от окачването и ще ви спести пари.

Каква е последователността на смяната?

Минава се през следните еташи:

  • сваляне на колелата – повдигане на подемник, развъртане на болтовете и сваляне на джантите;
  • отстраняване на стабилизиращата щанга;
  • демонтиране на помощните щанги и тампоните от стабилизиращия прът;
  • обратно монтиране на новите детайли в реда на тяхното премахване.

Имайте предвид, че щангите и тампоните трябва да се сменят по двойки, поради приблизително еднаквия им експлоатационен период. След смяната на отделните компоненти от стабилизиращата щанга, не се изисква регулиране на колелата.

Как да изберете подходящата?

Вече се предлагат пластмасови стабилизатори, чиято здравина е много по-малка от тази на металния аналог. При тяхната повреда няма да се разбият и съседни елементи от окачването. Важно е при избора да съобразите точната дължина и да проверите за съвместимост със съответната марка и модел автомобил. Тази информация ще я видите на опаковката на изделието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *