автосервизно оборудване

автосервизно оборудване

Всеки автосервиз, който иска да извършва дейността си пълноценно, се нуждае от определено оборудване, с което да оперира. Неговата роля е доста сериозна – при ремонт на превозни средства, качеството на комплекта от инструменти, с който се работи, може да изиграе ключова роля за ефективното или неефективното поправяне на автомобила. 

Това, от своя страна, влияе много върху потока от клиенти и разходите, които ще трябва те да отделят за цялата процедура. Ако се борави с некачествени материали, определени елементи могат да се повредят много скоро след ремонта и това да означава допълнителни ремонти или дори смяна. Последствия, които могат да бъдат избегнати, ако се действа с професионални устройства. Важно е да се отбележи, че закупуването на оборудването представлява доста сериозна инвестиция за всеки автосервиз. Това означава, че да се закупят инструменти, които ще вършат качествена работа в дългосрочен план, е от изключително значение.  

Как да изберем качествено автосервизно оборудване?

Основните критерии за избор на оборудване за автосервизи обикновено са следните: 

 • фирмен профил ( мрежови сервизни клонове, оторизирани сервизи на доставчици) – когато избирате инструменти за автосервиз, е важно да се насочите към фирми, които са се доказали в бранша и имат подходящата мрежа, с която да ви съдействат при появата на технически проблем;
 • вид работа – важно е да сте наясно какви превозни средства ще обслужвате, като камиони, автобуси или леки автомобили. Това ще ви даде възможност да не се впускате в излишни разходи за оборудване, което няма да ви е необходимо;
 • технически параметри и характеристики на оборудването – те включват цена, период на изплащане, бюджет за покупка. Тези фактори са от доста сериозно значение, тъй като неправилното преценяване на цената и периода на изплащане могат да доведат до финансови затруднения. Направете детайлен разчет на разходите си и на периода, за който ще ги покривате.

Има и други фактори, като репутацията на марката на самите продукти и устройства, които закупувате. Репутацията на марката, историята и страната на произход играят важна роля при избора, защото те са основната гаранция за това, че не купувате фалшиви и треторазрядни продукти, които ще ви създадат единствено проблеми в технически и финансов план. 

Немските компании имат безупречна репутация на основните си пазари и демонстрират отличното качество на своите продукти.Ключово е да проверите от колко време даден доставчик е на пазара, какви проекти е реализирал и как поддържа оборудването си. Най-надеждните доставчици са официални представители на конкретен производител. Гамата на предлаганото оборудване е много широка и предлага пълен набор от услуги: консултации, обучение на персонала, въвеждане в експлоатация, гаранционно и извънгаранционно обслужване. Важно е да отделите необходимото време на тези детайли, за да си спестите множество неприятности в бъдеще. Всички тези параметри са от особено значение за развитие на вашия автосервиз в следващите години и неговите печалби, както и създаването на редовни клиенти.

Какво оборудване за автосервиз да изберем?

На първо място е необходимо да се сдобиете с някои предпазни средства, които включват:

 • предпазни очила или очила за защита на очите срещу химикали или възможно начупване;
 • ръкавици, които могат да варират в зависимост от това каква дейност извършвате най-често;
 • антифони или тапи за уши за защита от силен шум, който иначе може да доведе да дългосрочни проблеми със слуха;
 • пожарогасителите, които трябва да са лесно достъпни за евентуални злополуки и инциденти;
 • персонализирани униформи, които са устойчиви на разкъсване и лесни за почистване, за да можете да ги ползвате за продължителен период от време;
 • маски за защита от прах или вдишване на химикали, които могат да предотвратят различни заболявания на дихателната система;

Следващата стъпка е да се сдобиете с най-основните инструменти и оборудване за автосервиз, които да ви помогнат в ежедневните ви задачи и редовната поддръжка на превозни средства. Някои от тях са широко използвани и при ремонтите на дома, така че е възможно вече да ги имате. Важно е да се сдобиете с:

 • отвертки – едва ли е изненада, че са ключов елемент от оборудването на вашия автосервиз. Опитайте се да се сдобиете с различни видове, които да имат широки или тесни глави, за да можете да извършвате широк набор от дейности. Това ще ви позволи да сте гъвкави и да предлагате максимално добро качество.
 • чукове – те се предлагат в широка гама от тегло и размери, като всеки конкретен вид е проектиран за конкретна цел. Някои чукове, които трябва да имате под ръка са машинните чукове за щанцоване на метал и чуковете за удари с удар за автомобилни приложения, които изискват доста сериозна сила при употреба;
 • гаечни ключове – въпреки че инвестирането в цялостен комплект е препоръчително, има два основни гаечни ключа, които ще ви трябват най-много. Едните са динамометричните ключове, като те са от решаващо значение за правилното затягане на всички винтове и болтове. Другите са ключовете за маслен филтър, които помагат за премахването на маслените филтри. Цялостният комплект би имал позитивен ефект върху улесняването на работния процес в автосервиза, но не представлява задължителна инвестиция;
 • клещи – почти всяка дейност в един автосервиз изисква да се използват някакви клещи, независимо дали става дума за работа със спирачки или премахване на дефектни части – винаги е добре да държите някои под ръка. Клещите с дълги върхове са идеални, когато работите в ограничени пространства, а клещи за челюсти са особено удобни, защото могат да се регулират според вашите изисквания.

Заключение

Инвестицията в оборудване за вашия автосервиз е доста сериозна, затова е важно да оползотворите всички средства, които ще използвате за нея. Ако се сдобиете с качествени инструменти, най-вероятно ще успеете да си покриете разходите за тях чрез създаване на мрежа от редовни клиенти и поддържане на високо ниво на качество. Експертите от онлайн магазина на ЕМВЕКО препоръчват, да се отдели достатъчно време на процеса по закупуване на инструменти за автосервиз, за да се сдобиете с възможно най-добрите материали, с които да боравите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *