Master shoe repairer takes care of shoes in his workshop for repair shoes

Дори и най-качествените мъжки обувки могат да загубят своя блясък, красив външен вид, функционалност и да придобият неугледна визия. До голяма степен това зависи от вашата отговорност към тях, грижите и действията, които осъществявате, за да ги поддържате.

Има ли тънкости при поддръжка на мъжките обувки и как да увеличите максимално експлоатационния живот на любимия си чифт? Останете с нас, за да научите.

Кои са стъпките по поддръжка на мъжки обувки?

За да извършите качествена поддръжка на мъжките обувки, трябва да следвате тези две прости стъпки, които обаче изискват прецизност и повишено внимание.

Разграничете мъжките обувки по вид

Начинът за грижа зависи много от вида на материалите, използвани за направата на конкретния мъжки чифт. Разграничете кожата, велура и текстила и се запознайте с най-важните особености при грижата за конкретната материя.

Кожа

Тя изисква специални грижи. Най-подходящо е да премахвате прах и замърсявания с влажна кърпа. Стелките се вадят и подлежат на пране. Ако коженото изделие е прекалено замърсено, изперете го внимателно спрямо инструкциите, дадени от производителя, като употребявате подходящ препарат за кожа.

Запазете красивия вид и мекотата на кожата чрез употреба на специални препарати, под формата на кремове и восъци за финална обработка.

Велур

За да премахнете мръсотията и праховите частици, използвайте специална четка за велур. Важно е да извършвате почистването в една и съща посока, защото иначе има опасност от повреждане на влакната.

Текстил

Текстилните аксесоари са най-лесни за поддръжка и измиване. Те могат да се изперат дори в пералнята, като е важно да изберете правилната програма и градуси. В противен случай рискувате подплатата да се скъса и чифтът да се свие.

Определете начините за почистване

Докато някои видове позволяват изпиране в пералня машина, други налагат ръчно пране, а трети – почистване с влажна кърпа, четка или гъба.

Кои продукти ще са ви необходими?

За качествената поддръжка ще се нуждаете от:

  • препарати – съществуват различни препарати за пране, за импрегниране, под формата на гелове, спрейове, кремове;
  • приспособления за чистене – може да използвате четки, като за лицевата част се използват такива с по-нежен и мек косъм, докато за подметките е необходима известна твърдост. Има и специални кърпи и гъби за чистене, които премахват замърсяванията;
  • продукти за финална грижа – ваксата, спреят и боята подобряват външния вид, като отново продуктът зависи от спецификите на материята. Най-често се използват, когато повърхността е много захабена и цветът е избледнял на места. Не забравяйте да изберете подходящ тип и нюанс, както и да спазвате препоръките за нанасяне и обработка. Гъбите за блясък също служат за финална грижа.

Това са най-важните аспекти от поддръжката на мъжки обувки, които да удължат експлоатацията им.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *