декориране на градината

За много от нас нашите градини и дворове са просто продължение на жилището ни. Когато мислите за декориране на дома, не забравяйте и за украса на градината си. Ето някои съвети за декориране на градината, които да разгледате. Когато декорираме дома си, ние държим на цялостния облик на стаята – стени, мебели, подове и хармонията между тях. При оформяне на градината правилото е същото – вижте целия двор и си представете как отделните елементи работят заедно, за да се създаде баланс за приятна външна среда. Независимо дали имате огромна градина или малък заден двор, трябва да имате план за действие. Когато планирате, помислете на какви зони искате да разделите мястото: зона за релакс, зона за игра, зона за хранене и др. Представете си градината като едно празно платно, а боите ви ще бъдат всички декоративни елементи.

Беседки/Шатри/Арки

Шатрата е идеалното място да се насладите на следобедното кафе в приятна компания. Може да помислите и за добавянето на красиви цветя, оформящи цветни кътчета.

Можете да облечете конструкцията на шатрата с красиви платове и шалтета, които ще внесат романтика в градината ви. Направете мечтаната градина действителност, като добавите всичко, което ви харесва и му се наслаждавате. Ако не сте сигурни какво ще ви хареса най-много, разгледайте различни видове декори преди на направите по-големи инвестиции.

Растителност

Консултирайте се с местен градински център кои цветя ще се развиват най-добре във вашия район. Изберете между едногодишни и многогодишни растения. Не забравяйте, че едногодишните трябва да се подменят всяка година, а трайните многогодишни насаждения се нуждаят от грижи и резитба. Изберете най-различни цветове, форми, размери. Тези растения ще добавят разнообразие в дизайна на градината.

Саксии/кашпи/сандъчета

В големия или малък двор винаги има място за красиви саксийни цветя, разположени на стратегически места, които да добавят финес към дизайна. В магазините можете да намерите огромно разнообразие от размери, форми и цветове, които да се впишат в бюджета ви.

Дървета

Изберете дървета, които ще подчертаят избрания от вас дизайн през всички сезони. Обмислете и настилката около дърветата, дали предпочитате широколистни или вечнозелени видове. Отново се консултирайте с професионалисти и изберете най-подходящите за вас сортове.

Поливна система

Много голяма част от ландшафтния дизайн е свързана с организирането на поливна система. В крайна сметка, ако растенията и дърветата не получават достатъчно вода, цялото ви време и пари ще са отишли на вятъра.

Осветление

Красотата на градината ви трябва да се вижда както през деня, така и през нощта. Планирайте проста система за осветление, която ще представя градината ви с една по-романтична визия. Освен лампи, за по-специални случаи можете да използвате свещи, фенери, факли и всичко, за което се сетите.

Текстил

Добавянето на платове към дизайна на градината може да се окаже едно от най-сполучливите решения. Можете да претапицирате градинските мебели с дамаски с интересен десен, да добавите красиви воали или пердета около шатрата ви, да разхвърляте малко декоративни възглавници или просто да сложите красива покривка на масата. Определете кои идеи ще се впишат в представите ви за вашата градина.

Водни площи

Отличителна черта на водата е, че добавя усещане за спокойствие и тишина. Можете да включите присъствието на водата под формата на малко езерце, мини водопад, фонтан или нещо друго, но трябва да сте готови да поемете ангажимент за периодични грижи.

Мебели

Тъй като планирате да се наслаждавате на вашата градина, наличието на мебели е от съществено значение. Решете на кой вид ще се спрете: комплект градинска маса със столове, мека мебел, хамак или пейка. Вие избирате вида, разположението и формите на мебелите. Не забравяйте да съобразите цвета на мебелите с цялостния дизайн на градината ви. Важно е да вземете под внимание и това, че тези мебели ще бъдат изложени на капризите на времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *