Един от основните начини за запазване на топлината в дома и намаляването на количеството електроенергия, необходимо за създаване на комфортни условия, е поставянето на външна изолация. То оказва ключова роля и в охлаждането през лятото, което определя целогодишни ползи от наличието ѝ.

Но какво представлява, какви материали се използват за направата ѝ и кога е най-подходящо да се постави? Останете с нас, за да научите отговорите на тези важни въпроси.

Какво представлява външната изолация и защо е необходима?

Изолацията представлява преграда, създадена от определена съвкупност от материали, чиято цел е да подобри максимално комфорта в домашни условия през всеки сезон – да задържа топлината през зимата и да охлажда по-добре през лятото. Поради свойствата на материалите, тази преграда възпрепятства проникването на студа или топлината отвън навътре.

Чрез тази техника на изолираност, значително се подобрява енергийната ефективност на електроуредите, което се отразява и на сметките за ток. В зависимост от дебелината на преградата и начина на поставяне, се определя и крайният резултат.

От какъв материал се прави външната изолация?

За направа ѝ могат да се използват плочи, изработени от:

  • стиропор – екструдираният полистирен предоставя възможност за поставяне на допълнителен изолационен слой от външната страна на сградата. Стиропорът е по-бюджетен, като същевременно разполага с издръжливост и е лесен за монтаж;
  • неопор – екструдираният полиуретан се смята за превъзхождащ стиропора. В състава му участва графит, което му придава сив цвят;
  • фибран – този материал е познат още като стъклена вата и е сред най-предпочитаните. Основно предимство на фибрана е неговата влагоустойчивост;
  • каменна вата – смята се като основен компонент за създаването на най-висок клас външна изолация. Каменната вата е негорима, с отлична топлоизолация, нехигроскопичност и безопасност за околната среда;
  • фолио – то присъства под формата на покритие. Фолиото е алуминиев елемент с влакнест характер, което е подходящо както за хоризонтално поставяне върху стените, така и за вертикално разположение върху тавана. Целта му е да задържи максимално температурите във вътрешните помещения и да осигури минимална загуба на топлина. Фолиото е основен елемент в  в пароизолацията.

Плочите от горепосочените средства за създаване на външна изолация се фиксират със строително лепило или специална монтажна пяна, като за най-качественото им захващане се поставят дюбели. По време на труда се наблюдават несъвършенства по фасадата, които се прикриват чрез шпакловка. Като финален щрих се поставя мазилка, която придава завършеност на проекта.

Кога е най-добре да се постави и колко ще ви струва?

Най-подходящото време за поставяне на топлоизолация е през топлите сезони – пролет или лято.

За да бъде по-висока ефективността, трябва да помислите и за изолираността на прозорците и вратите.

Цената на услугата зависи от множество фактори, като избора на вида на плочите, както и квадратурата на сградата или частта от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *