Close-up of surveillance video camera rotating around. Security and safety.

Видеонаблюдението се превърна в необходимост за почти всяка собственост, осигурявайки допълнителна защита на множество домове, офиси и други обекти. Особено ефективни за целта са камерите с нощно виждане. Въпреки технологичния прогрес през последните години обаче, правилният монтаж остава ключов елемент, отговарящ за ефективността на системата. 

Ако се интересувате как да изберете камера за нощно виждане, може да прочетете повече в статията на Frognews, а в тази ще научите как да определите най-доброто място за монтаж.

Как да изберете място за вътрешен монтаж на камерата?

Вътрешното видеонаблюдение често е използван метод за осигуряване на допълнителна безопасност вътре в самите помещения. При инсталиране на вътрешна камера, трябва да се вземат предвид няколко ключови фактора, от които:

       1. Покритие

При избор на място за вътрешно наблюдение с нощно виждане, основният вход трябва да е приоритет. Всеки път, когато някой влиза или излиза от помещението, тя трябва да регистрира това движение. Освен него, хубаво е камерите да покриват и други активни зони, като коридори, стълбища или големи стаи. Съобразете се и с разположението на прозорците, тъй като те са други потенциални точки за влизане с взлом.

       2. Височина на позициониране

Монтирането на камерата за видеонаблюдение на правилната височина е от ключово значение. Тя трябва да бъде поставена достатъчно високо, така че да има широко поле на видимост и да не може да бъде блокирана или повредена лесно. В същото време, не е удачно да се монтира и твърде високо, защото така може да се загубят детайли на лицата или обектите на земята. Идеалната височина обикновено е около 2,5 метра от земята, но може да варира според спецификите на помещението.

       3. Управление на кабели

Ако изберете кабелен вариант вместо безжичен, трябва да планирате пътя на кабелите. Първо се уверете, че дължината на кабела ще стигне до желаната локация. След това обмислете пътеките за скриването му – дали ще го водите по стената, под килима, или през тавана. Кабелните канали може да са много полезни за скриване и защита от повреда или изтръгване.

Още една особеност на камерите с нощно виждане е, че не работят еднакво при различни условия. Когато монтирате такава около прозорец или врата избягвайте директна слънчева светлина или силни източници на светлина. Също така, настройте я така, че да може да „вижда“ вътре и навън, особено ако е насочена към вход, допълват експертите от KassabaSystems, предоставящи системи за видеонаблюдение.

Изборът на подходящото място за разполагане изисква предварително планиране и внимание към детайлите. Когато го съчетаете с качествена камера, може да се насладите на усещането за сигурност, знаейки, че вашето помещение е под непрекъснат надзор.

Как да изберете място за външен монтаж?

Защитата на вашата собственост, било то дом, офис или друг обект, е от изключителна важност. Външните камери за видеонаблюдение с нощно виждане играят важна роля в осигуряването на тази сигурност, като предоставят необходимия мониторинг на периметъра на вашата собственост. Но за да са ефективни, от ключово значение е правилното им позициониране. Ето няколко препоръки:

    1. Високи места за монтаж

          Изборът на високо място за разполагане, като стена или таван, предоставя няколко предимства:

 • широко поле на видимост – високо поставената камера има по-широк ъгъл на наблюдение, което позволява да покрие голяма част или дори целия периметър на вашата собственост. Също така, ако вашата разполага с 360-градусов изглед, то е най-подходящо да се монтира на таван;
 • защита от повреда – тези, монтирани на по-високо, са по-защитени от опити за повреда или демонтаж, защото са по-труднодостъпни за потенциални вандали или крадци.

    2. Осветление

          Въпреки че много съвременни камери за видеонаблюдение имат вградено нощно виждане, наличното осветление на периметъра на вашата собственост предлага                  редица предимства:

 • подобрено качество на изображението – дори най-добрите предложения с нощно виждане показват по-добра картина онлайн с допълнително осветление, особено при слаба луна или облачно време;
 • демотивиращ фактор за престъпници – ярко осветените области може да уплашат потенциални престъпници, тъй като обикновено се насочват към недостатъчно осветени области. Затова е препоръчително да добавите движещи се светлини или друго осветление около ключовите зони.

    3. Покритие на външни входове и изходи

          Всеки външен вход или изход на собствеността трябва да е под наблюдение:

 • основни врати – това са най-очевидните точки за влизане и излизане, което налага техния приоритет при монтаж на камери с нощно виждане;
 • прозорци, странични врати и други – не пренебрегвайте и по-малко очевидните зони за проникване. Многократно те са цел на престъпниците, поради факта, че често се оказват незащитени или слабо осветени.

С правилното планиране и разполагане, камерите за видеонаблюдение с нощно виждане ще служат за защита на вашата собственост и благополучие за дълъг период от време.

Изисквания и препоръки при инсталиране на видеонаблюдение в различните обекти

Всяка сграда или обект има свои специфики по отношение на видеонаблюдението. Съобразяването им способства за оптималното обезопасяване на пространствата и използване на ресурсите. Ето някои основни изисквания за различните типове обекти, различни от дома:

    1. Офиси

 • основни входове – всеки офис трябва да има покритие на основните входове, за да се идентифицират всички влизащи и излизащи;
 • конферентни зали и коридори – тези помещения и пространства се използват често, а тяхното видеонаблюдение предоставя необходимата сигурност;
 • технически помещения – там, където се съхраняват сървъри, оборудване и чувствителна информация, трябва да са под строг охранителен надзор и контрол дори с нощно виждане.

    2. Складове и магазини

 • осветление – складовете често се разпростират на доста голяма площ с малко или никакво естествено осветление. Инсталирайте мощно и равномерно разпределено осветление, за да оптимизирате работата на камерите;
 • входове и изходи – определят се като критични точки за сигурността и на този тип обекти. Осигурете добро покритие посредством видеонаблюдение на всички зони, през които влиза или излиза стока от склада;
 • зони за зареждане и разтоварване – осигурете им допълнителен надзор, защото те са с висока активност и често са цел на крадците.

Правилното позициониране на камерата за видеонаблюдение с нощно виждане може значително да подобри ефективността ѝ. При избора на място, вземете предвид основните входове, изходи и ключови зони. Следвайте техническите изисквания и препоръки, за да сте сигурни в защитата на вашата собственост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *