Усъвършенстването и развитието на света на технологиите се отразява изцяло на начина на живот, в това число и на модерното строителство. Една от водещите тенденции, която се популяризира значително през последното десетилетие, е изграждането на умен дом. Целта му е да ви осигури максимално удобство, възможност за управление и ключово присъствие на техниката.

Но кои са водещите тенденции при изграждането на такъв и как те могат да бъдат полезни за начина ви на живот?

Интернет на нещата

Всяко устройство, както и домакински уред, които генерират и класифицират цифрови данни и притежават възможност за споделянето им в интернет пространството, могат да бъдат част от технологията IoT. По този начин данните се споделят директно в мрежата и то в реално време.

По този начин, събирайки информация от видовете умните устройства, като телевизори, перални, климатици, лаптопи и компютри, е все по-лесно за системата да разпознае кои са потребителските предпочитания. Това е полезно, защото прави контролът им по-лесен, без необходимост от непрекъснати настройки.

Изкуствен интелект

Много от смарт устройствата, които използвате за изграждането на умен дом, разполагат с изкуствен интелект, който в процеса на работа на самия уред се научава да следва предпочитанията ви.

Докато първоначално системите имат нужда от настройки, а хората време за изучаване на работата им, както и начините за управление и задаване на командите, на по-късен етап тази потребност намалява.

Смята се, че бъдещият умен дом, който разполага с усъвършенстван изкуствен интелект, ще спести усилията на обитателите, защото системата ще провежда самообучение.

Интелигентен интерфейс

Благодарение на него, можете да упражнявате както пряк, така и дистанционен контрол над устройствата в дома си. Интелигентният интерфейс позволява задаване на настройки и команди от вашия смартфон или таблет и комуникация от разстояние. Това се извършва чрез инсталиране на специално приложение, с което се работи с лекота.

Интерфейсът позволява още и гласови команди за регулиране на осветлението, звука и други.

Дизайн

Високите изисквания за естетика са ключови в изграждането на умен дом. Никой не иска висящи кабели, които се намират навсякъде и влияят на интериора и екстериора. Интегрираният дизайн е сред основните тенденции, които се наблюдават и се характеризират с:

  • безжична инсталация – използва се при обзавеждане на апартаменти и къщи, което позволява да се отървете от окабеляването, както и необходимостта от допълнителни ремонтни дейности. Най-масовият начин за комуникация между смарт уредите е посредством Wi-fi свързаност. Има и по-сигурна връзка – чрез радиосигнал;
  • сензори – интегрираният дизайн включва и намаляване на размера на сензорите;
  • система за свързване – техниката, която участва в умния дом, разполага с Wi-fi компоненти, откриващи се във всяко отделно устройство.

Бъдещето предвижда още по-големи промени, като възможността да се наблюдават записите от системата за наблюдение, както и камерите в реално време, прожектирани върху смарт огледала или директно върху стената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *