спално обзавеждане

Подходящият интериор носи много позитивно настроение и приятно усещане за уют в дома. Спалнята е мястото, където релаксираме и си почиваме вечер след активното и забързано ежедневие. Тя трябва да ни предразположи да се отпуснем и успокоим, за да имаме здрав и пълноценен сън.

Затова е важно да подберем добре десените, мебелите, светлината и акцентите, които ще ни донесат максимален комфорт. Обзавеждането е приятно занимание, но понякога имаме много идеи, които е трудно да съчетаем, така че да оползотворим пространството, с което разполагаме. Необходимо е да сме наясно с цялостната си концепция.

Какви цветове да изберем?

Използването на зелен цвят в спалнята действа успокояващо и би имало положителен ефект при по-активните хора. От най-светлите и тревистите нюанси до царственото изумрудено, всеки тон би паснал отлично в обстановката. Според специалистите от Икеа, синьото също има релаксиращ ефект и създава чудесна обстановка за четене.

Обзавеждането на спалнята в лилаво или розово придава уют и носи усещане за топлина, като ни предразполага да премахнем напрежението и да се отпуснем. Червеното е “енергизиращо” и е по-подходящо за творческите и страстните натури. Всички тези цветове се комбинират отлично с бяло. Може да добавим цветни акценти за постигане на балансирана атмосфера.

Важно при обзавеждането на спалнята

Някои основни неща, с които да се съобразим, преди да предприемем обзавеждане на спалнята, са:

  • стил – дали спалнята ще бъде с индивидуален характер в модерен стил, като скандинавски, винтидж, индустриален, или ще се съчетае с цялостната концепция на интериора в жилището;
  • пространство – то е първото нещо, което трябва да преценим добре, за да изберем подходящи мебели, които да не създават визуални впечатления, че размерът на помещенията е по-малък от реалния;
  • светлина – трябва да я съобразим с това дали предпочитаме приглушено изкуствено осветление, или по-ярко. Преценката колко естествена светлина влиза през прозорците ще ни помогне в избора на завеси при обзавеждането.

Дизайнът е индивидуално решение на всяко домакинство.

Кои мебели да изберем?

Първото нещо, което трябва да изберем, е леглото. Може да е семпло, а съществува възможност да бъде и с по-екстравагантен дизайн, който да бъде в центъра на нашите решения и да ни служи като шаблон за останалата част от интериора. Гардеробът е едрогабаритна вещ и е добре да се насочим към модел още в началото, споделят експертите от Ikea.bg. По този начин ще съобразим правилно размерите му и оставащото свободно пространство.

Красива и практична тоалетка ще ни е от полза, ако се постави близо до естествена светлина. Младите семейства е желателно да оставят свободно пространство в спалнята, ако планират да имат бебе в близко бъдеще, за да успеят да го оползотворят. По този начин няма да се наложи да правят цялостно преустройство на интериора, когато този момент дойде.

Акценти в стаята

спално обзавеждане

След като се спрем на основното обзавеждане, стигаме до момента, в който да потърсим свежи и качествени предмети за акценти. Подходящо подбрани и поставени на правилното място, огледалата в помещението ще придадат стилен вид и визуално ще уголемят пространството.

Органайзери за предмети, малки и практични табуретки със скрито място за вещи, може да са както от полза в подреждането, така и да подчертаят характера на интериора ни. Нощните шкафчета и лампите за четене също са необходими и предпочитани.

Картините или принтовете няма да останат незабелязани и ще придадат завършеност на стените. Видът на интериорните врати е друго нещо, което не бива да бъде подценявано.

Обзавеждането на спалнята изисква внимание към детайла и преди да започнем начинанието, ни е нужна доза вдъхновение. Ако държим на тенденциите, следва да се запознаем с тях. Така лесно ще се ориентираме какво точно търсим. Класическите интериорни варианти са добър избор за хора, които не обичат честите промени, и нямат възможност периодично да сменят визията в дома си. Изборът на спален комплект в подходящия десен ще ни донесе много удовлетворение от крайния резултат, затова не бива да го подценяваме при обзавеждането.