спално обзавеждане

Подходящият интериор носи много позитивно настроение и приятно усещане за уют в дома. Спалнята е мястото, където релаксираме и си почиваме вечер след активното и забързано ежедневие. Тя трябва да ни предразположи да се отпуснем и успокоим, за да имаме здрав и пълноценен сън.

Затова е важно да подберем добре десените, мебелите, светлината и акцентите, които ще ни донесат максимален комфорт. Обзавеждането е приятно занимание, но понякога имаме много идеи, които е трудно да съчетаем, така че да оползотворим пространството, с което разполагаме. Необходимо е да сме наясно с цялостната си концепция.

Какви цветове да изберем?

Използването на зелен цвят в спалнята действа успокояващо и би имало положителен ефект при по-активните хора. От най-светлите и тревистите нюанси до царственото изумрудено, всеки тон би паснал отлично в обстановката. Според специалистите от Икеа, синьото също има релаксиращ ефект и създава чудесна обстановка за четене.

Обзавеждането на спалнята в лилаво или розово придава уют и носи усещане за топлина, като ни предразполага да премахнем напрежението и да се отпуснем. Червеното е “енергизиращо” и е по-подходящо за творческите и страстните натури. Всички тези цветове се комбинират отлично с бяло. Може да добавим цветни акценти за постигане на балансирана атмосфера.

Важно при обзавеждането на спалнята

Някои основни неща, с които да се съобразим, преди да предприемем обзавеждане на спалнята, са:

  • стил – дали спалнята ще бъде с индивидуален характер в модерен стил, като скандинавски, винтидж, индустриален, или ще се съчетае с цялостната концепция на интериора в жилището;
  • пространство – то е първото нещо, което трябва да преценим добре, за да изберем подходящи мебели, които да не създават визуални впечатления, че размерът на помещенията е по-малък от реалния;
  • светлина – трябва да я съобразим с това дали предпочитаме приглушено изкуствено осветление, или по-ярко. Преценката колко естествена светлина влиза през прозорците ще ни помогне в избора на завеси при обзавеждането.

Дизайнът е индивидуално решение на всяко домакинство.

Кои мебели да изберем?

Първото нещо, което трябва да изберем, е леглото. Може да е семпло, а съществува възможност да бъде и с по-екстравагантен дизайн, който да бъде в центъра на нашите решения и да ни служи като шаблон за останалата част от интериора. Гардеробът е едрогабаритна вещ и е добре да се насочим към модел още в началото, споделят експертите от Ikea.bg. По този начин ще съобразим правилно размерите му и оставащото свободно пространство.

Красива и практична тоалетка ще ни е от полза, ако се постави близо до естествена светлина. Младите семейства е желателно да оставят свободно пространство в спалнята, ако планират да имат бебе в близко бъдеще, за да успеят да го оползотворят. По този начин няма да се наложи да правят цялостно преустройство на интериора, когато този момент дойде.

Акценти в стаята

спално обзавеждане

След като се спрем на основното обзавеждане, стигаме до момента, в който да потърсим свежи и качествени предмети за акценти. Подходящо подбрани и поставени на правилното място, огледалата в помещението ще придадат стилен вид и визуално ще уголемят пространството.

Органайзери за предмети, малки и практични табуретки със скрито място за вещи, може да са както от полза в подреждането, така и да подчертаят характера на интериора ни. Нощните шкафчета и лампите за четене също са необходими и предпочитани.

Картините или принтовете няма да останат незабелязани и ще придадат завършеност на стените. Видът на интериорните врати е друго нещо, което не бива да бъде подценявано.

Обзавеждането на спалнята изисква внимание към детайла и преди да започнем начинанието, ни е нужна доза вдъхновение. Ако държим на тенденциите, следва да се запознаем с тях. Така лесно ще се ориентираме какво точно търсим. Класическите интериорни варианти са добър избор за хора, които не обичат честите промени, и нямат възможност периодично да сменят визията в дома си. Изборът на спален комплект в подходящия десен ще ни донесе много удовлетворение от крайния резултат, затова не бива да го подценяваме при обзавеждането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *