На фокус: Хризантемите

Хризантемите са едни от най-популярните цветя и за съжаление сме забелязали, че не винаги са оценявани по достойнство. Много хора ги обичат, но и има много, които откровено не са им най-големите фенове, смятайки ги за старомодни и не толкова вълнуващи.

Ние пък много ги харесваме и често ги ползваме в нашите аранжировки, тъй като те могат да бъдат едни от най-елегантните, свежи и шик цветя, давайки много вкус, стил и класа на почти всеки цветен ансамбъл.

Знаете ли, че съществуват над 500 вида хризантеми? Всичко е в подходящия подбор, разнообразието и целите, за които цветята ще бъдат използвани.

Можете да украсите дома си с букет в пастелни тонове върху малка холска масичка, като така можете да подчертаете стила му, а ако акцентирате с пъстроцветен букет на централно място във всекидневната, ще разведрите атмосферата и ще подскажете за характера на вашето жилище.

Определено си заслужава да дадете шанс на тези красиви цветя. А сега, нека ви разкажем малко повече за хризантемите.

Произход:

Хризантемите водят началото си от Китай и в продължение на векове са били изключително популярни в цяла Азия. В китайската традиция се вплитат безусловно, ставайки националното цвете на страната и заемайки важно място в културата й. Хризантемата, наред с бамбука, орхидеята и сливовия цвят, става символ на един от четирите сезона – есента и се утвърждава като образ в изобразяването на отмиращия сезон.

Около 7-ми-8-ми век цветето става популярно и в Япония, където пък се превръща в едно от най-важните изображения – печата на японския император.

В Европа, пък, започваме да се радваме на хризантемите едва след 15-ти век.

Етимология:

Въпреки източните си корени, името на цветето е с гръцки произход – хризос /злато/ и антемон /цвете/. Това не е никак случайно, тъй като за разлика от сега, първоначално хризантемите са били само в златист цвят.

Днес клиентът може да избира от цялата цветна палитра, вида на цветните коронки, броя цветове на всяко стръкче, както и големината на цветовете и всеки път постигнатият ефект ще бъде различен. От малките хризантеми Сантини, през приличащите на маргаритки цветя, топчестите цветове без венчелистчета, паякообразните едри хризантеми, кичестите хризантеми тип пом-пом до двойните цветни глави, разнообразието наистина е огромно, а насладата за очите е гарантирана, какъвто и вид да изберете.

Символика:

В източните култури хризантемата символизира отмиране, дълголетие, безсмъртие, спокойствие, а в европейския контекст тя приема и значението на благодарност, признателност и откровеност.

Ако подарявате едноцветни хризантеми, избягвайте белия цвят, тъй като белите хризантеми са символ на безсмъртието и поради тази причина се поднасят на траурни поводи.

Грижа:

Хризантемите са много трайни цветя, но ако искате да им се радвате още по-дълго, имайте предвид следното:

– Премахвайте всички листа, които може да попаднат във водата на вазата;

– Подрязвайте стръковете при всяко сменяне на водата, в която са потопени;

– Използвайте храна за цветя;

– Не дръжте на пряка слънчева светлина или в много топли помещения.

Така цветята ви може да издържат до 2-3 седмици!

Какво още не знаете за хризантемите:

Може да се каже, че хризантемите са всесезонни цветя – естествено си цъфтят от късна пролет до късна есен, а в цветарските магазини можете да ги намерите по всяко време на годината.

Тези чудни цветя ще разнообразят не само облика на дома ви, но и буквално ще ви накарат да се почувствате по-свежи. Защо ли? Още един любопитен факт за хризантемите е, че те са отглеждани и като билки, имащи полезни и лечебни свойства! Ето как ще допринесат за по-доброто ви настроение и здраве – освен, че ухаят много характерно свежо и приятно, те в действителност пречистват въздуха в помещението, в което се намират и ще ви помогнат да имате по-добра концентрация.

Не мислете два пъти преди да поръчате букет или цветна аранжировка с хризантеми. Лесно се комбинират с рози, лилиуми, далии, гербери и какво ли още не. Те наистина не са за подценяване, може би вече се убедихте и сами 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *