Поставянето на дървен навес в градината ви е чудесен начин да придадете допълнителен уют в двора, да изградите веранда, или подходящо място за паркиране на вашия автомобил.

Изграждането може да се извърши от професионалист. А ако обичате да творите, следвайте следните няколко стъпки, чрез които да създадете солиден дървен навес за вашата кола или за собствения си отдих на открито.

Създайте си план и скица

Началото на всеки проект по изграждане на конструкция, независимо от сложността ѝ, трябва да започне с изготвянето на стриктен план за изпълнение. Трябва да предвидите целта на дървения навес, мястото, където искате да го разположите, размера и дали съответства на разполагаемото пространство. Много е важно да съобразите височината и дължината. Те са много важен аспект от планирането. Помислете и за и формата, която следва да бъде определена още в начален етап.

Изберете нужните материали

За да изработите солиден и издръжлив дървен навес, вие ще се нуждаете от висококачествени и внимателно подбрани материали, някои от които са:

  • греди и плоскости – те ще са ви необходими за основната конструкция, като е важно да изберете такива, изработени от качествена дървесина;
  • стълбове – те ще ви служат като подпора за плоскостите и гредите;
  • рафтове – служат за хоризонтален монтаж, като тяхната цел е да придадат солидност на тавана;
  • метални плочи, винил, керемиди – могат да послужат при покриване на дървения навес.

Ще имате нужда и от крепежни елементи, като винтове, гайки и куки, които служат за закрепване на материалите.

Извършете сглобяване и монтаж

Изработката на конструкцията е процес, който се състои от няколко последователни стъпки. Първо се поставят крачета, които могат да бъдат метални, след което се монтира основата. Като последен етап от задачата се определя поставянето на поликарбонатни листове, платнище от найлон и други, които да ви осигурят максимална защита.

Помислете за финалните щрихи

Обърнете внимание на сигурността. Много е вероятно с времето дървото да се разяде, да намали функционалността си и това да доведе до опасност от влага, протичане, разпадане. Освен това, има много неприятели, като дървеници, термити, плесени, мухъл. Специалистите препоръчват да предвидите специални продукти за импрегниране на дърво, които да предпазят от неблагоприятни фактори.

За допълнителна сигурност срещу протичане, може да помислите за поставянето на платнище върху тавана, като допълнително покритие. Има възможност то да бъде изработено от полиетиленов найлон или да се застраховате с поликарбонат, който е по-издръжлив срещу лоши метеорологични условия. Платнища може да поставите и на страниците, за да изолирате дървения навес от всички страни. Може да добавите и врата.

Време е за финалните щрихи. Може да подобрите визията на вашата изработка чрез декорация върху дървото, както и поставянето на лак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *