С цвят на лято: Хортензиите

След като преди броени дни мина денят с най-голяма продължителност за тази година и с това официално беляза настъпването на астрономическото лято, съвсем настана време за летни приключения и размисли.

Мислим си за лятото и освен, че сме се замечтали за многобройни усмихнати дни под слънцето и за топли вечери, заслушани в кротките морски вълни, галещи плажа, ние обичаме да черпим вдъхновение от и цветята на сезона.

И нямаше как да не се спрем на хортензиите – тези вълнуващи облакообразни пастелни цветя, които правят всеки букет и аранжировка така красиви и изискани. Днес ще ги разгледаме по-отблизо и ще ви разкажем защо сме им такива големи почитатели.

Произход:

“Корените” на хортензиите са в Азия и Южна Америка, а в Европа идват в зората на 17-ти век с първите търговски кораби на холандската мега-корпорация “Дъч Ийст Индис Компани”.

Името на красивото цвете хортензия /hydrangea/ идва от hydro – вода и angeion – кана, вероятно поради факта, че много обичат да пият вода 🙂

Разновидности на форма и цвят:

Съществуват около 70 вида хортензии, като не всички са толкова популярни. Най-често срещани са 10-на вида, които се отглеждат както в градински, така и в домашни условия. Цъфтят на едри или по-дребни кълбовидни съцветия от кичести малки цветчета, а багрите им са толкова нежни! Бели, бледозелени, бледо или наситено розови, червеникави, лилави, сини или шарени – те са наистина неповторими!

Цветчетата, съставящи самото цвете също могат да бъдат доста разнообразни – мънички или по-едри, гладки и заоблени или назъбени по краищата, а някои видове са съставени от дребни цветчета в средата и по-едри в края, което ги прави много впечатляващи!

Цветните снопчета могат да бъдат съвсем кръгли или овални, единични или съставени от няколко стръкчета. Понякога дори само един стрък хортензия може да послужи за акцент в един букет и да му придаде желаната елегантност!

Символи и значение:

Освен, че са изящни сами по себе си и това ги прави отличен избор за поднасяне на подарък, можете да се спрете на хортензиите и поради още една причина – те символизират признателност, милост и красота.

Също така олицетворяват изобилието, поради пищната многобройност на цветчетата си и щедростта на кръглата си форма.

Цветовете на хортензиите символизират любов, хармония и мир, което ги прави изключително подходящи, а и популярни за украсата на сватбени тържества, рождени дни и траурни поводи /в бяло/.

Грижа:

Хортензиите са удивителни в своята пищност и затова е толкова хубаво, че можем да им се радваме през цялото лято! Да, те цъфтят през целия сезон – оформят съцветията си още през пролетта, а постопли ли се, ни даряват с красотата си чак до есента.

Както вече споменахме, много обичат водата, а за да развият напълно цветовете си, се нуждаят и от повече пространство.

Не са любители на силната пряка слънчева светлина, предпочитат сенчестите или полусенчести места – това също е от значение за дълготрайността и свежестта на цветовете; изложени на постоянно силното слънце е възможно засушаване и преждевременно прецъфтяване. Когато е най-горещо, с вода се пръскат и листата на хортензиите, за да не изсъхнат.

Ако отглеждате хортензия в саксия, след като премине периодът на цъфтеж и времето застудее, спокойно можете да приберете цветето на терасата си или в помещение с температура около 4-8 градуса и да го поливате по-рядко – корените не бива да остават сухи. Напролет пресадете растението и го оставете на светло.

Любопитно:

Наред със своята безпрекословна красота, хортензията е и много полезна за здравето. От древни времена се използва в медицината, като от корените й се извличат лекарства, които влияят положително на заболявания, свързани със ставите, жлъчката и бъбреците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *