За да поддържате добра здраве, благополучие и уют в дома си, е необходимо да осигурите неприкосновеност на растенията, земеделските култури, домашните любимци чрез защита от вредители.

Борбата и отстраняването на различни видове гризачи, птици и насекоми е трудна и наложителна задача. Те могат да атакуват къщата, двора, градината, дърветата, храната и обзавеждането ви, което изисква навременни действия.

На пазара съществуват разнообразни варианти за борба с неприятелите, но повечето от тях са с висока концентрация на химикали и въпреки своята ефективност, могат да имат неблагоприятно действие върху живущите. Запознайте се с тези методи, които дават отлични резултати и са напълно безопасни.

Кои са най-безопасните методи за борба с вредителите в дома?

Премахването на различните видове неприятели, като буболечки и гризачи, от дома ви, може да се осъществи и без поставяне на отрови, криещи риск за вас и домашните ви любимци. Едни от най-доказаните варианти, препоръчвани от специалистите, са:

  • уреди – съществуват ултразвукови и електронни устройства, които работят на честоти, доловими само от вредителите. В зависимост от вида на конкретния уред се определя и неговото действие. Повечето се свързват с електрозахранването и разпространяват електромагнитни вълни и вибрации по окабеляването. Други излъчват сигнали, предизвикващи страх, невъзможност за репродуктивност и хранене, което води до тяхното прогонване;
  • капани – ще откриете множество капани за хлебарки, дървеници, гризачи, които са с доказана ефективност. Те са безопасни за вашето семейство и домашни любимци, което ги прави предпочитани. Моделите се различават според типа на действие. Популярни са къщичките с лепило, капаните с хранителен атрактант или феромони;
  • препарати – има някои препарати, които са лесни за употреба и са напълно безопасни за вас. Те са с висока ефективност срещу летящи и пълзящи насекоми, плъхове, мишки и паразити. Спазвайки инструкциите за приложение, начинът на използване и мерките за безопасност.

Потърсете съвет от специалист, който да ви насочи към правилния метод за борба и отстраняване на неприятелите от дома ви.

Начини за премахване на вредителите в градината

Ако искате да предпазите градината си от неканени гости, може да използвате различни методи за постигане на целта.

Засаждане на определен вид растения

Можете да държите подземните гризачи, комарите и други насекоми далеч от обработваемите площи и зоната за почивка на открито чрез засаждане на растения. Някои насаждения, като невен, чесън, лимонена трева, лавандула, излъчват силен аромат, който е непоносим за вредителите. Всички те са напълно безопасни за възрастни, деца и други животни.

Поставяне на различни механични средства и устройства

Ако имате проблем с птиците, подземните гризачи и влечугите, можете да го решите като се възползвате от различни средства. Птицегони, соларни уреди, шипове и мрежи са само част от приспособленията, които бихте могли да използвате.

Поддръжка на площите и растителните култури

Поддържайте градината си чиста, отървете се от ненужните вещи и боклуци, както и струпването на отпадъци на едно място. Не забравяйте да осъществите пръскане на растенията срещу вредители като превантивна мярка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *